Drept institutional comunitar

Trimis la data: 2009-03-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 1759
Autor: George Dimensiune: 467kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Uniunea Europeană a instituit o ordine de drept autonomă, care este „expresia unei constiinte deosebite a valorilor, impregnate de o comunitate legislativă europeană”. Autonomia constă în faptul că dreptul comunitar decurge din propriile sale surse juridice si se desprinde – odată cu concretizarea crescândă a notiunilor si principiilor sale de bază – atât de elementele fundamentale de drept international, cât si de ancorarea sa istorică în conceptele de drept ale statelor membre. Autonomia rezultă din principiile de structură si constitutive, specific
comunitare, ale autoritătii nemijlocite si ale prioritătii dreptului comunitar.

1.1. Caracterele ordinii juridice a Uniunii Europene
Unitatea dreptului comunitar european si diversitatea contextelor nationale, implică aplicarea dreptului comunitar în Statele membre conditionată de respectarea particularitătilor fiecărui sistem juridic naŃional, desi normele comunitare tind a fi realizate în plan national cu un „continut identic si cu o egală eficacitate”.

Originalitatea - Jurisprudenta consacră, cu elocventă, că unitatea dreptului european este compatibilă cu un anumit pluralism social si cultural; legislatiile nationale urmăresc un scop justificat în privinta dreptului comunitar, fiind de competenta Statelor membre în a alege mijloacele cele mai adecvate si în respectul exigentelor decurgând din dreptul comunitar, în special ale principiului proportionalitătii. Remarcăm că dreptul comunitar european îsi afirmă cu
tărie propria originalitate, fiind un compromis între cele 3 sisteme de drept europene: continental, anglo-saxon si germanic.

Ordinea juridică comunitară este o ordine juridică supranatională, care se întemeiază pe acceptarea transferării, de către statele membre ale Uniunii Europene, a unor competente decizionale către institutiile comunitare. În cadrul acestei ordini juridice se mentin unele
competente, deloc lipsite de importantă, la nivelul national al statelor ce fac parte din Uniunea Europeană.

Ordinea juridică comunitară, distinctă de ordinea juridică natională, derivă din crearea unui sistem de drept în măsură să asigure atingerea si respectarea obiectivelor fundamentale ale Uniunii. Acest sistem de drept nu împiedică continuarea activitătii statale, existenta sistemelor de drept nationale ale statelor membre, sisteme ce se subsumează însă ordinii comunitare, respectând principiile acesteia.

1.2. Valorile Uniunii Europene
Scopul Uniunii este de a promova pacea, valorile sale si bunăstarea popoarelor sale. Uniunea oferă cetătenelor si cetătenilor săi un spatiu de libertate, securitate si justitie, fără frontiere interne, precum si o piată unică unde concurenta este liberă si nedistorsionată. Uniunea acŃionează pentru dezvoltarea durabilă a Europei, bazată pe o crestere economică echilibrată, pe o economie socială de piată foarte competitivă, vizând ocuparea deplină a fortei de muncă si progresul social si un înalt nivel de protectie si de îmbunătătire a calitătii mediului.

Uniunea promovează progresul stiintific si tehnic, combate excluderea socială si discriminările si promovează justitia si protectia socială, egalitatea între femei si bărbati, solidaritatea între generatii si protectia drepturilor copilului. Promovează coeziunea economică, socială si teritorială, precum si solidaritatea între statele membre. Uniunea respectă bogătia diversitătii sale culturale si lingvistice si veghează la păstrarea si dezvoltarea patrimoniului cultural european.

În relatiile cu restul lumii, Uniunea afirmă si promovează valorile si interesele sale, contribuie la pacea, la securitatea, la dezvoltarea durabilă a planetei, la solidaritatea si respectul reciproc între popoare, la comertul liber si echitabil, la eliminarea sărăciei si la protectia drepturilor omului, în special ale copilului, precum si la respectarea strictă si la dezvoltarea dreptului international, în special la respectarea principiilor Cartei Natiunilor Unite.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.