Drept international penal

Trimis la data: 2010-02-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 119
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 20
Autor: Vasile
Dimensiune: 173kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea dreptului internaţional public contemporan ca expresie a complexităţii şi diversificării tot mai largi a relaţiilor dintre state, a nevoilor tot mai presante de organizare a cooperării între membrii comunităţii internaţionale pentru rezolvarea problemelor din ce în ce mai acute care preocupă comunitatea mondială, a determinat ca în cadrul acestui amplu instrument juridic care este dreptul internaţional public să se contureze numeroase ramuri distincte care, într-o strânsă îtrepătrundere cu normele generale şi pe baza acestora, capătă o tot mai largă autonomie.
Amploarea deosebită a fenomenului infracţional în societatea modernă, atingerile tot mai frecvente aduse unor valori care interesează comunitatea internaţională în ansamblu ori vizează interesele unui număr mare de state, ca şi apariţia criminalităţii organizate care depăşeşte graniţele naţîonale prin reţele infracţionale ce acţionează pe teritoriul mai multor state, stau la baza constituirii şi dezvoltării dreptului internaţional penal, ca expresie a coordonării eforturilor de interzicere şi reprimare a faptelor antisociale dăunătoare legalităţii şi progresului întregii societăţi umane contemporane.

Dreptul internaţional penal este chemat să proteguiască pacea şi securitatea întregii umanităţi, desfăşurarea în conformitate cu normele dreptului şi ale moralei a raporturilor dintre state, existenţa şi perenitatea unor valori fundamentale ale omenirii.

Marele jurist internaţionalist român Vespasian V. Pella definea dreptul internaţional penal ca totalitatea regulilor de fond şi de formă care guvernează modul de reprimare a infracţiunilor comise de state sau de indivizi, de natură să tulbure ordinea publică internaţională şi armonia între popoare.

Mai recent, eminentul jurist belgian de drept internaţional, Stefan Glaser, scria că trebuie să înţelegem prin dreptul internaţional penal, în sensul care i se dă în prezent, ansamblul de reguli juridice, recunoscute î relaţiile internaţionale, care au drept scop de a proteja ordinea juridică sau socială internaţională prin reprimarea actelor care îi aduc atingere, sau cu alte cuvinte, ansamblul de reguli stabilite pentru reprimarea violărilor aduse preceptelor de drept internaţional public .

Putem, deci, defini dreptul internaţional penal ca un ansamblu de norme juridice, convenţionale sau cutumiare, stabilite sau acceptate de state ca parte a dreptului internaţional public, în baza cărora este organizată incriminarea şi reprimarea faptelor antisociale prin care se aduce atingere unor interese fundamentale ale comunităţii internaţionale.

Prin instrumente juridice de drept internaţional penal sunt reglementate relaţiile internaţionale cu caracter penal, stabilindu-se faptele care aduc atingere intereselor superioare ale comunităţii internaţionale, modul de sancţionare a acestora şi regulile colaborării internaţionale în incriminarea, descoperirea şi sancţionarea unor asemenea fapte.

Caracteristic pentru normele dreptului internaţional penal este că acesta cuprinde îndeosebi, norme de drept material prin care se stabilesc infracţiunile internaţionale sau în cuprinsul cărora se enumără, care anume fapte stabilite prin alte convenţii internaţionale sunt considerate crime şi trebuie să fie incluse şi în legislaţia internă a statelor şi sancţionate ca atare, normele de ordin procedural cunoscând o mai mică dezvoltare.

Convenţiile internaţionale cu caracter penal nu cuprind şi pedepsele corespunzătoare fiecărei fapte, ci doar unele indicii referitoare la regimul sancţionator, făcându-se trimitere de regulă la legislaţia penală a statelor părţi, în sensul că prin legislaţia internă a statelor se vor prevedea pedepse penale pentru fiecare faptă incriminată în baza convenţiilor internaţionale, în raport de gravitatea acesteia, uneori indicându-se că faptele respective trebuie să fie pedepsite cu pedepse aspre ori să fie considerate ca fapte grave sau că infracţîunile la care acestea se referă constituie crime internaţionale şi trebuie să fie pedepsite după modalităţile stabilite prin legislaţia internă pentru faptele penale ce se încadrează în categoria crimelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.