Drept international privat

Trimis la data: 2009-03-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: George Dimensiune: 378kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Metoda de reglementare a raportului juridic cu element străin. Raportul juridic cu element străin poate fi reglementat fie cu ajutorul normelor conflictuale, care indică numai legea competentă a cârmui raportul cu element străin, fie cu ajutorul normelor materiale ori substantiale, care se aplică direct, nemijlocit raportului juridic cu element străin.

Aplicarea metodei conflictuale
Această metodă presupune alegerea sau optiunea legii compe-tente, ceea ce înseamnă că, de regulă, norma conflictuală are caracter bilateral. Faptul că fiecare stat are propriul sistem de norme conflictuale nu
exclude existenta unor asemenea norme stabilite pe calea conventiilor internationale.

Datorită acestei împrejurări există deosebiri de la un sistem de drept la altul, nu numai cât priveste reglementarea internă, ci si cât priveste dreptul international privat. În acelasi timp, norma conflic-tuală desemnează legea unui anumit stat. Norma conflictuală solutionează conflictul de legi, care consti-tuie principala materie de drept international privat.

Metoda folosirii normelor materiale.
Norma materială presupune uneori o normă care o declară apli-cabilă raportului juridic respectiv sau, în alte situatii, norma materială înlătură posibilitatea conflictului de legi în măsura în care acesta cuprinde o reglementare comună pentru două sau mai multe tări.
Metoda utilizării legilor de aplicatie imediată reprezintă un aspect particular al metodei conflictuale. Metoda folosirii legilor de aplicatie imediată presupune că există o categorie specială de legi,
anume cele de aplicatie imediată, si că aplicarea normei conflictuale este subordonată sau conditionată de împrejurarea că, în materia respectivă, să nu existe o lege de aplicatie imediată.

Metoda „proper law” este o formă a metodei conflictuale, pentru fiecare situaŃie juridică trebuind să fie determinată legea aplicabilă nu potrivit unei reguli generale, ci în raport de totalitatea împrejurărilor de fapt si a particularitătilor pe care le prezintă, aceasta putând să difere de la o cauză la altă privind aceeasi materie. În cazul acestei metode, rolul judecătorului este important deoarece determină legea aplicabilă nu potrivit unei reguli generale, ci în raport cu punctele de legătură ale cazului, astfel încât legea determinată să fie cea mai indicată pentru acea spetă.

NATURA, DENUMIREA SI IMPORTANTA DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT
A. Natura
În ceea ce priveste locul dreptului international privat în sistemul de drept, în literatura de specialitate sunt exprimate diverse opinii în sensul dacă această disciplină este de drept intern ori de drept international, dacă face parte din dreptul public sau din dreptul privat sau dacă dreptul international privat poate să constituie sau nu o ramu-ră distinctă de drept. De asemenea, dacă dreptul international privat este sau nu o ramură de sine stătătoare a dreptului întrunind caracte-rele unei ramuri de drept, cu obiect si metodă de reglementare proprii.

Drept intern si drept international
Pentru teza că dreptul international privat este un drept intern se invocă următoarele argumente: izvoarele interne sunt preponderente fată de cele internationale, sistemul de solutionare a conflictelor de legi are caracter national, acelasi caracter avându-l si conditia juridică a străinului si conflictul de jurisdictie.

Pentru teza că dreptul international privat este un drept interna-tional se aduc următoarele argumente:
- caracterul national al sistemului de solutionare a conflictelor de legi nu exclude respectul vointei altor state;
-aplicarea legii străine nu înseamnă că aceasta face parte din dreptul intern.

Conform altor opinii, se consideră că dreptul international privat este un drept intern prin izvoarele sale si un drept international prin obiectul său, adică prin raporturile juridice cu element international.

Drept public si drept privat
În sprijinul tezei că dreptul international privat este un drept public se aduc următoarele argumente: conditia juridică a străinului si conflictul de jurisdictii apartin dreptului public; sistemul de solutio-nare a conflictelor de legi se apropie de dreptul public, în măsura în care tine seama de factorul public.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.