Drept international privat

Trimis la data: 2014-12-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Fortuna Ianic Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Normele materiale (substantiale) constituie izvor al dreptului international privat in situatia in care reglementeaza raporturi juridice cu elemente de extraneitate.
Comparativ cu normele conflictuale, care sunt norme de fixare (sau de trimitere), normele materiale reglementeaza in mod direct raportul juridic cu element strain, excluzand de plano conflictul de legi.
Normele materiale se subclasifica in:

Aceasta subimpartire a normelor materiale nu se confunda cu clasificarea principala a normelor dreptului international privat in norme conflictuale si norme materiale.
Cele mai importante categorii de norme materiale apartinand dreptului international privat sunt cele care reglementeaza conditia juridica a strainului (persoana fizica si persoana juridica) si efectele hotararilor (judecatoresti sau arbitrale) straine in Romania.
Din prima categorie mentionam, cu titlu exemplificativ, dispozitiile art. 2 din Legea nr. 105/1992, potrivit carora:

"Strainii sunt asimilati, in conditiile legii, in drepturi civile cu cetatenii romani in tot ce priveste aplicarea dispozitiilor prezentei legi. Asimilarea se aplica si in beneficiul persoanelor juridice straine ".Din cea de a doua categorie citam, de exemplu, art. 178 din aceeasi lege, cu urmatorul continut: "Hotararea straina, data de catre o instanta competenta, are forta probanta in fata instantelor romane cu privire la situatiile de fapt pe care le constata".

4.2 Comparatie intre normele conflictuale si normele materiale
In privinta asemanarilor dintre cele doua categorii de norme, se poate aprecia ca ambele categorii fac parte din sistemul de drept al forului si reglementeaza raporturile juridice de drept international privat ( sunt avute in vedere normele materiale care intereseaza dreptul international privat).In cadrul normelor materiale care intereseaza dreptul international privat, o conditie speciala ii revine normelor de aplicare imediata (necesara).

Intr-o definitie generala, propusa in literatura de specialitate franceza, normele de aplicare imediata sunt normele a caror respectare este necesara pentru salvgardarea organizarii politice, sociale sau economice a statului .Normele de aplicare imediata (necesara) sunt acele norme materiale apartinand sistemului de drept al forului, care, datorita caracterului lor de imperativitate, se aplica prioritar unui raport juridic cu element de extraneitate, atunci cand acel raport juridicare un punct de legatura cu tara forului, excluzand astfel conflictul de legi si, deci, aplicarea in cauza a legii straine.

Ele constituie, prin urmare, exceptii de la regula aplicarii normelor conflictuale in raporturile de drept international privat. Un exemplu de norma de aplicare imediata este dispozitia din art. 19 alin. (2) din Legea nr. 105/1992, care prevede ca un cetatean roman aflat in strainatate poate incheia o casatorie numai in fata autoritatilor locale de stat sau a agentului diplomatic ori a functionarului consular.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.