Drept notarial

Trimis la data: 2005-04-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Paula Dinu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drept notarial
Constrîngerea persoanei de sex feminin la raport sexual, precum şi realizarea raportului sexual profitînd de neputinţa acesteia de a se apara sau de a-şi exprima voinţa, constituie forma cea mai brutală de încălcare a libertăţii ei sexuale şi, totodată, jignirea cea mai profundă ce i se poate aduce. În afară de aceasta, fapta poate atrage şi alte consecinţe de mare gravitate (dezechilibru moral, cu implicaţii în viaţa de familie sau în societate, o vătămare corporală, moartea sau sinuciderea victimei).
Drept notarial

Drept notarial
Constrîngerea persoanei de sex feminin la raport sexual, precum şi realizarea raportului sexual profitînd de neputinţa acesteia de a se apara sau de a-şi exprima voinţa, constituie forma cea mai brutală de încălcare a libertăţii ei sexuale şi, totodată, jignirea cea mai profundă ce i se poate aduce. În afară de aceasta, fapta poate atrage şi alte consecinţe de mare gravitate (dezechilibru moral, cu implicaţii în viaţa de familie sau în societate, o vătămare corporală, moartea sau sinuciderea victimei).

Drept notarial
De aceea, legiuitorul, incriminînd fapta sub denumirea „Violul” şi sancţionînd-o sever, a aşezat-o la începutul secţiunii consacrate infracţiunilor privitoare la vaiţa sexuală pentru a sublinia şi prin aceasta marea sa gravitate.Pentru indicarea acţiunilor prin care se realizează elementul material al infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală, Codul penal foloseşte o terminologie adecvată, făcînd destincţie între raport sexual, prin

care desemnează actul sexual firesc între două persoane de sex opus, relaţii sexuale, prin care desemnează actele sexuale nefereşti între persoane de acelaşi sex, şi acte de perversiune sexuală, prin care desemnează actele nefireşti în legătură cu viaţa sexuală altele decît cele care constituie relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex.
Această temă este foarte actuală, chiar şi dacă nu sunt respectate acele elemente de drept penal.

Drept notarial
Întrucît activitatea materială prin care se realizează infracţiunile privitoare la viaţa sexuală se exercită, de cele mai multe ori, direct asupra corpului unei persoane, corpul persoanei împotriva cărei se săvîrşeşte fapta constituie, în acele cazuri, obiectul material al infracţiunii. Există şi infracţiuni privitoare la viaţa sexuală a persoanei care nu au un obiect material (corupţia sexuală).


1. Consideraţii generale
Violul este, indubitabil, cea mai gravă infracţiune sexuală, deoarece aproape în toate cazurile este legat de cauzarea victimei a prejudiciului fizic şi a traumei psihice. Violul poate duce la vătămări vaste ale organelor ginitale şi ale ţesuturilor adiacente, să se soldeze cu dereglări neuropsihice grave şi durabile în timp.

În art. 171 alin. 1, CP, este prevăzută răspunderea penală pentru viol, acesta fiind defenit ca “raport sexual cu aplicarea forţei fizice, ameninţări sau profitînd de starea de neputinţă a părţii vătămate”.
Legislaţia penală incriminează o serie de fapte care se referă la viaţa sexuală a persoanei. Legislaţia în vigoare atribuie infracţiunile sexuale la infracţiuni contra vieţii, sănătăţii, libertăţii şi demnităţii personale.

Toate infracţiunile sexuale pot fi împărţite în trei grupe:
infracţiunile contra libertăţii sexuale;
infracţiunile contra inviolabilităţii sexuale şi dezvoltării normale a minorilor;
infracţiunile contra stabilirii normale a raporturilor sexuale.

Libertatea individuală include, şi libertatea sexuală, adică libertatea persoanei, indiferent de sex, de a lua hotărîri în domeniul vieţii sexuale, fără temerea că i s-ar putea produce vreun rău. Legea asigură persoanei libertatea sexuală, dar impune, totodată, ca această libertate să nu fie exercitată în mod abuziv. De aceea, constituie infracţiuni prezentînd pericol social, nu numai faptele de încălcare a libertăţii sexuale, ci şi faptele de exercitare a acestei libertăţi peste limitele admise.

Pericolul social a acestor infracţiuni rezidă în faptul că ele aduc prejudicii unor aşa valori sociale importante ca libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei, sănătatea victimei, dezvoltarea morală şi fizică normală a minorilor, cinstea şi demnitatea persoanei, împiedică desfăşurarea normală a vieţii sexuale a membrilor societăţii, crează o stare de dezichilibru în relaţiile sociale.

Profesorul rus V. Kudreavţev sublinia just că necesitatea sexuală nu constituie cauza infracţiunilor sexuale, iar noi nu condamnăm vinovatul pentru această necesitate, ci pentru satisfacerea ei prin metode antisociale (violelenţă, perventire a minorilor etc.).

Potrivit art. 171 C.P. violul constă în raportul sexual cu subiect al violului (bărbat sau femeie) realizat prin constrîngerea acesteia sau profitînd de neputinţa, de imposibilitatea ei de a-şi exprima voinţa. Conform Codului penal nou ca subiect al dreptului penal poate fi atît bărbatul, cît şi femeiea. Forma exprimată mai sus este forma simplă sau tip a infracţiunii de viol, fapta se poate comite şi în condiţii agravante:victima este o persoană ce nu a împlinit vîrsta de 14 ani;au participat mai multe persoane la viol;
victima se află în îngrijirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
s-a căuzat victimei o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii;
în urma violului s-a produs moartea sau sinucudirea victimei.

Pentru a devulga subiectul mai detaliat putem spune că în afara relaţiilor sociale referitoare la viaţa sexuală, care constituie obictul juridic principal al infracţiunilor pe care le analizăm prin săvîrşirea unora dintre aceste infracţiuni, pot fi vătămate şi alte relaţii sociale; astfel, în cazul, violului – de exemplu, dacă se foloseşte violenţa pentru constrîngerea victimei la raport sexual, sunt vătămate şi relaţii sociale referitoare la integritatea corporală sau sănătatea persoanei.

Aceste relaţii sociale, apărate în principal prin incriminarea unor fapte făcînd parte alte categorii de infracţiuni, pot fi vătămate şi prin săvîrşirea unora dintre infracţiunile privitoare la viaţa sexuală a persoanei, constituie, astfel, obiectul lor juridic secundar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.