Drept penal

Trimis la data: 2003-11-25 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Danuty_simi Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drept penal - Infracţiunea de ofensă adusă autorităţii cuprinsă în articolul 238 C.pen., în prezent abrogată prin O.U.G. nr. 58/2002, prevedea : “ Atingerea adusă onoarei sau ameninţarea, săvârşită în public, împotriva uneia dintre persoanele prevăzute în art.160, în legătură cu activitatea acesteia şi de natură a aduce atingere autorităţii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Drept penal - Lovirea sau orice alte acte de violenţă, precum şi vătămarea corporală, săvârşite împotriva uneia dintre persoanele şi în condiţiile arătate în alin. 1), se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar dacă s-a produs vătămarea corporală gravă, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Art. 16 din Constituţia României, intitulat “egalitatea în drepturi” prevede la aliniatele 1) şi 2) :
- alin. 1) : “ Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
- alin. 2) : Nimeni nu este mai presus de lege.”

Art. 30 din Constituţie, intitulat “ libertatea de exprimare ” arată la aliniatele 6) şi 7) :
- alin. 6) : “ Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
- alin. 7) : Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

În Hotărârea din 7 decembrie 1976, Curtea Europeană arăta că libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice şi este valabilă şi pentru ideile care lovesc, şochează sau neliniştesc, iar orice restricţie în materie trebuie să fie proporţională cu scopul urmărit.

Art. 19 al Declaraţiei Universale consacră “dreptul la libertatea opiniei şi de exprimare”, ceea ce implică – cum spune textul – “ dreptul de a nu fi tulburat pentru opinii”, precum şi acela “de a căuta, de a primi şi de a răspândi, fără consideraţii de frontieră, informaţii şi idei prin orice mijloc de exprimare.”

Cu privire articolul 238 C.pen., au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate în faţa instanţelor judecătoreşti, fiind invocate prevederile art. 16 şi 30 din Constituţia României referitoare la egalitatea în faţa legii şi libertatea de exprimare, considerându-se că incriminarea cuprinsă în art. 238 C.pen. creează privilegii şi discriminări între cetăţeni şi îngrădeşte libertatea de exprimare.

Un exemplu îl constituie excepţia de neconstituţionalitate ridicată de numiţii Roşca Stănescu Ştefan Sorin şi Ardeleanu Cristina, caz in care, Curtea Constituţională, prin decizia nr. 25/1996, a considerat că excepţia este neîntemeiată, deoarece obiectul juridic protejat prin norma de incriminare este autoritatea publică şi nu persoana fizică, şi prin urmare, nu se încalcă principiul constituţional al egalităţii în faţa legii prin sancţionarea mai gravă a infracţiunilor săvârşite împotriva persoanelor învestite cu exerciţiul autorităţii publice, iar libertatea de exprimare nu este limitată.

Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 238 C.pen. sunt parţial abrogate, conform art. 150 alin. 1) din Constituţia României, rămânând în vigoare numai în măsura în care faptele incriminate se referă la o persoană care îndeplineşte o activitate importantă în stat.

Trimiterea pe care art. 238 C.pen. o face la prevederile art.160 C.pen. face ca prin ofensa adusă autorităţii să se înţeleagă în continuare atingerea adusă onoarei sau ameninţarea săvârşită în public, împotriva unei persoane care îndeplineşte o activitate importantă de stat sau altă activitate publică importantă, însă este evident că prin “ altă activitate publică importantă” se înţelege altceva decât “o activitate importantă de stat”, iar obiectul juridic protejat prin incriminarea infracţiunilor contra autorităţii nu-l pot constitui decât relaţiile sociale privitoare la exercitarea autorităţii statale, nu şi orice altă activitate publică importantă.

În susţinerea excepţiei se arată, în esenţă, că dispoziţiile art. 238 C.pen. contravin Constituţiei şi deci sunt abrogate implicit potrivit art. 150 alin.1) C.R. Se consideră că prevederile sale sunt contrare art. 16 din Constituţie, deoarece instituie o discriminare între cetăţeni. Astfel, infracţiunile de insultă, calomnie sau ameninţare, atunci când sunt săvârşite împotriva unei persoane particulare, se urmăresc numai la plângerea prealabilă a părţii vătămate, iar pedepsele prevăzute de lege sunt mai mici, în timp ce, săvârşite împotriva unei persoane care îndeplineşte o funcţie importantă în stat, constituie infracţiunea de ofensă adusă autorităţii, urmărită din oficiu şi mai aspru pedepsită de lege.

Se mai susţine că dispoziţiile criticate sub aspectul constituţionalităţii încalcă şi prevederile art. 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care consacră dreptul la o protecţie egală din partea legii împotriva oricărei discriminări, deoarece instituie privilegii pentru o anumită categorie de persoane.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.