Drept penal

Trimis la data: 2011-05-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 98
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 7
Autor: Baciu maria
Dimensiune: 608kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul penal reprezinta subsistemul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice, denumite pedepse, a aciunilor sau inactiunilor periculoase pentru valorile sociale, in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor persoanelor care le savarsesc. Dreptul penal, ca ramura a sistemului de drept, este format din doua parti - partea generala si partea speciala.Partea generala a dreptului penal cuprinde totalitatea normelor penale generale, referitoare la: scopul legii penale,aplicarea acesteia in timp si spatiu, infractiune, raspunderea penala, pedepsele aplicabile, limitele acestora si conditiile de aplicare.
OMUCIDEREA: Omorul (art. 174)
1.Notiune si definitie. Infractiunea consta in uciderea unei persoane.
2.Obiectul juridic consta in relatiile sociale referitoare la dreptul la viata, valoare fundamentala, protejata in mod egal, indiferent de titular. Legislatia noastra penala nu permite eutanasia.

3.Obiectul material este reprezentat de corpul victimei, persoana in viata.
4.Subiect activ poate fi orice persoana. Participatia penala este posibila sub toate formele.

5.Latura obiectiva. Elementul material al laturii obiective se poate realiza atat printr-o actiune, cat si print-o inactiune. Actiunile sunt cele mai frecvente modalitati de savarsire a omorului, putand consta, de exemplu, in: lovirea repetata a victimei cu pumnii si picioarele in zone vitale, cum este aceea a capului, cu intensitate deosebita, producandu-i leziuni grave care i-au cauzat moartea; aruncarea, in timpul zilei, de pe terasa unui bloc cu opt etaje, in zona unei pieNe intens circulate, a doua caramizi,dintre care una a lovit victima in cap, cu consecinNa mortii acesteia.

Actiunea poate fi indreptata fie impotriva corpului victimei, fie impotriva psihicului acesteia.Inactiunea poate constitui modalitate a elementului material, atunci cand faptuitorul nu isi indeplineste obligatia de a acNiona pentru impiedicarea mortii victimei, cum ar fi, de exemplu, daca, in mod intentionat, medicul nu-i acorda
asistenta unui bolnav aflat in ingrijirea sa.

Urmarea imediata consta in moartea victimei, care poate surveni imediat sau mai tarziu. Raportul de cauzalitate dintre fapta autorului si moartea victimei, trebuie sa existe. Acest raport exista chiar daca la producerea rezultatului socialmente periculos,
contribuie si alti factori preexistenti, o boala de care suferea victima, concomitenti,loviturile aplicate victimei si de catre o alta persoana, ori posteriori, constand, de exemplu, in internarea cu intarziere a victimei la spital.

6.Latura subiectiva presupune vinovatia faptuitorului sub forma intenNiei, care poate fi directa sau indirecta.Eroarea asupra persoanei victimei si lovitura deviata nu influenteaza vinovatia
faptuitorului si nu inlatura raspunderea sa penala.

In practica judiciara se pune, in mod frecvent, problema deosebirilor dintre infractiunea de omor si lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte, infractiune prevazuta de art. 183 C.p., la care moartea victimei ii este imputabila faptuitorului.

7.Tentativa si consumarea. Tentativa se pedepseste. In practica judiciara se pune, in mod frecvent, problema delimitarii tentativei de omor de vatamarea corporala grava, art. 182 C.p., prin care se pune in pericol viata victimei. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce rezultatul socialmente periculos, moartea victimei.

8.Sanctiunea consta in inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.