Drept penal

Trimis la data: 2005-06-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 91 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Corina dumitru Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drept penal - Noţiunea de patrimoniu îşi are originile în termenul latinescul patrimonium, care etimologic provine de la pater, care înseamnă putere . În legislaţia actuală noţiunea de patrimoniu nu are o definiţie legală, însă normele juridice fac referire la acest termen. În accepţiunea legii penale noţiunea de patrimoniu nu are acelaşi înţeles ca în dreptul civil.

Drept penal - Din punctul de vedere al dreptului civil patrimoniul înseamnă totalitatea drepturilor şi obligaţiilor pe care le are o persoană şi care au o valoare economică, adică pot fi evaluate în bani, sau cu alte cuvinte, totalitatea drepturilor şi datoriilor actuale şi viitoare ale unei persoane .

Aşadar, patrimoniul este un concept juridic care exprimă ansamblul de drepturi şi obligaţii ale unei persoane ca o universalitate, ca o totalitate independentă de bunurile pe care le cuprinde la un moment dat patrimoniul; fie că îl privim ca o entitate strâns legată de persoana subiectului fie ca o universalitate de drepturi există obligatoriu la orice subiect de drept (chiar când pasivul depăşeşte activul); el nu se poate niciodată înstrăina ci se poate transmite la moartea subiectului în momentul când voinţa acestuia care îi dă caracterul de unitate, se stinge.

Din cuprinsul patrimoniului fac parte, bunurile corporale şi incorporale, bunurile comsumtibile sau fungibile, mobile sau imobile, principale şi accesorii, etc. Adică tot ceea ce reprezintă puteri, facultăţi, aptitudini ale subiectului privite din punct de vedere al valorii lor economice şi a raporturilor care se nasc din exerciţiul acestor puteri, facultăţi, aptitudine .

În dreptul penal, care apără valorile şi relaţiile sociale esenţiale ale societăţii, care sunt prevăzute în C. Pen şi alte legi penale sau nepenale cu dispoziţii penale, noţiunea de patrimoniu, nu este reglementată, dar se face referire la unele elemente care îl compun: proprietate", "bunuri mobile sauI imobile", etc.

Noţiunea de patrimoniu, în doctrina penală, este raportată la infracţiunile care se pot comite împotriva acestuia şi are un înţeles mai restrâns, făcând referire la bunuri, nu ca la o universalitate de bunuri, drepturi şi obligaţii, ci în individualitatea lor susceptibile de a fi sustrage de făptuitor prin mijloace frauduloase.

Infracţiunea n-ar putea fi niciodată îndreptată împotriva patrimoniului ca universalitate de bunuri, deoarece acesta va exista întotdeauna indiferent de numărul sau valoarea bunurilor din care se compune. Infracţiunea se îndreaptă contra bunurilor care fac parte din patrimoniu, la activul acestuia, însemnând bunurile şi implicit drepturile, pasivul care reprezintă obligaţiile sau datoriile nu prezintă nici un interes pentru infractor. După cum se poate observa, între bun şi patrimoniu există corelaţia de tipul: parte-întreg .

După cum este reglementat un bun, se poate deduce ce caracter avea proprietatea din care a fost sustras de către infractor. Există o clasificare prevăzută în normele juridice pe baza unor caracteristici distincte fiecărei categorii de bunuri, precum şi în funcţie de forma de proprietate în care se află.

Bunurile publice se regăsesc în prevederile Constituţiei, în art.135 alin.4 care prevede "Bogăţiile de orice natură ale subsolului, căile de comunicaţie, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorific abil şi acelea ce pot fi folosite în interes public, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.", dar sfera bunurilor publice este lărgită şi de Legea nr.18/1991 privind fondul funciar ca şi Legea nr.56/1992 privind frontiera de stat a României şi Legea nr.69/1991 privind administraţia publică locală.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.