Drept penal - Fapta savarsita cu vinovatie

Trimis la data: 2013-10-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: cami22
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vinovatia ca trasatura esentiala a infractiunii.Pentru existenta infractiunii nu este suficienta savarsirea unei fapte care prezinta pericol social.Avand in vedere ca infractiunea,ca act de conduit exterioara a omului,nu este o simpla descarcare de energie fizica,ci si o manifestare a constiintei si vointei acestuia ,o expresie a personalitatii lui,avand o dubla natura,fizica si psihica ,pentru ca fapta savarsita sa constituie infractiune este necesar sa se constate existenta unei legaturi de cauzalitate psihica intre faptuitor si fapta socialmente periculoasa savarsita de el.
Este nevoie sa se constate ca aceasta fapta ii este imputabila nu numai fizic,dar si psihic.Aceasta legatura subiectiva dintre faptuitor si fapta pe care el a savarsit-o.care reflecta in fond Atitudinea constiintei si vointei lui in raport cu fapta savarsita si cu urmarile ei,sta la baza vinovatiei ca trasatura esentiala a infractiunii.Fara aceasta latura subiectiva a actului de conduita nu poate exista infractiune ,fiind aceasta nu poate fi redusa la latura lui obiectiva.

Trebuie subliniat insa ca nu orice atitudine psihica a faptuitorului poate constitui vinovatie,ci numai aceea care,prin procesele psihice pe care le cuprinde si prin raportul acestora cu fapta comisa si cu urmarile ei,exprima legatura de cauzalitate psihica intre el si fapta savarsita.Teorii privitoare la vinovatie.Vinovatia ca trasatura esentiala a vinovatii ,sunt cunoscute in doctrina doua conceptii sau teorii importante:teoria psihologica si teoria normativa.

A)Teoria psihologica-concepe vinovatia ca forma a relatiei psihologice dintre faptuitor si fapta prevazuta de legea penala.Include ansamblulproceselor psihice (volitive,intellective si affective)care stau la baza acestei relatii si releva caracterul voit constient al faptei .Acest character este dat de faptul ca subiectul are reprezentarea conditiilor obiectivein care actioneaza si a consecintelor faptei,iar pe baza acestei cunoasteri si acestei reprezentari el isi dirijeaza actiunea in vederea producerii rezultatului pe care l-a dorit sau acceptat si pentru care trebuie sa raspunda.

Faptuitorul este vinovat deoarece si-a folosit defectuos capacitatea psihica de intelegere,prevedere si dirijare a vointei,cauzand un rezultat periculos pentru valorile sociale aparate de legea penala.El este vinovat chiar si atunci cand n-a avut reprezentarea unui astfel de rezultat,daca se dovedeste ca avea posibilitatea reprezentarii sic a depindea de el sa-si reprezinte rezultatul periculos si sa-l evite.

Vinovatia apare ,in aceasta conceptie ,si ca o trasatura caracterizanta a personalitatii infractorului.In acest fel ,raspunderea lui penala se subiectiveaza ,se personalizeaza.Fapta concreta arata laturile negative ale persoanei agentului si permiteindividualizarea reactiei impotriva acestuia.

B)Teoria normativa-manifestarea infractionala ,potrivit acestei teorii,este ,inainte de toate ,contrara normei de drept.Faptuitorul este vinovat,in cazul intentiei,ca a savarsit cu vointa un fapt interzis de lege,care nu trebuia voit,iar in cazul culpei faptuitorul este vinovat pentru ca a comis un fapt involuntary ,pe care de asemenea nu trebuia sa-l produca ,fara sa foloseasca vointa pentru a impiedica producerea lui.In toate cazurile faptuitorul este vinovat pentru ca a actionat altfel decat ii cerea ordinea de drept .

Vinovatia apare ,in aceasta teorie ,ca un repros pentru dispretul manifestat de faptuitor,prin savarsirea faptei ,fata de ordinea de drept.Vinovatia in doctrina si legislatia penala romana.-In stiinta dreptului penal roman si legislatia penala romana ,vinovatia,ca trasatura esentiala a infractiunii,este inteleasa si reglementata incepand de la teoria psihologica.Pentru stabilirea ei se au in vedere toate fenomenele si procesele psihice care precede si insotesc realizarea actului de conduit si alcatuiesc latura interna,asihica a acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.