Drept penal si procedura penala

Trimis la data: 2014-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 73 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marinela_F Dimensiune: 207kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stiinta dreptului penal foloseste mai multe acceptiuni ale notiunii de infractiune astfel:infractiunea - fapta a omului prin care se aduce atingere unei anumite valori sociale iar cel care a savarsit o astfel de fapta trebuie sa fie pedepsit.Aceasta fapta devine infractiune numai daca indeplineste conditiile prevazute de norma de incriminare pentru a fi calificata astfel.Infractiunea - fapta descrisa de legea penala. Este acceptiunea legiuitorului care interzice, sub sanctiuni specifice, faptele considerate periculoase pentru valorile sociale esentiale ale societatii. In aceasta acceptiune, infractiunea se regaseste in partea speciala a codului penal, in legi penale speciale sau in legi nepenale cu dispozitii penale(neglijenta in serviciu, darea de mita, luarea de mita, omor, furt, etc.)

Codul penal roman in vigoare defineste notiunea de infractiune, in art 17, ca fiind "fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala"Consacrarea definitiei legale a infractiunii, in chiar codul nostru penal, are semnificatii deosebite atat pentru teoreticieni cat si pentru practicienii in domeniu. Astfel, ea ajuta organele competente a aplica legea penala la caracterizarea unor fapte concrete ca fiind infractiuni sau, dimpotriva avand o natura extrapenala. In acelasi timp, reflecta unele principii fundamentale ale dreptului penal, cum sunt: principiul raspunderii subiective si principiul legalitatii incriminarii.

De asemenea, prin aceasta definitie sunt puse in evidenta de catre legiuitorul nostru penal aspectele: material, uman, social, moral-politic si juridic ale infractiunii. Material, in sensul ca reprezinta o manifestare exterioara a individului; uman pentru ca reprezinta o activitate omeneasca; social deoarece priveste, se indreapta impotriva realitatilor sociale; moral-politic deoarece reprezinta atitudinea morala si politica a faptuitorului fata de valorile sociale; juridic deoarece reprezinta o incalcare a unei norme juridice penale .

Nu putem analiza trasaturile esentiale ale faptei fara sa stim ce este fapta ca atare deoarece infractiunea se caracterizeaza, in primul rand, prin aceea ca este o fapta, adica o manifestare reala a faptuitorului in sfera relatiilor sociale, cu o existenta obiectiva care poate sa puna in pericol valorile sociale ocrotite de lege. Aceasta fapta poate consta intr-o actiune sau o inactiune.

Fapta trebuie sa prezinte pericol social. Se cuvine sa amintim ca numai activitatile omenesti pot prezenta pericol social, deoarece numai omul se afla in relatii sociale. Spre exemplu, reactia animalului, evenimentele naturii (cutremur, inundatie s.a.) care prin consecintele lor sunt periculoase (vatamari, distrugeri, pierderi de vieti omenesti) nu prezinta pericol social, chiar daca rezultatul se produce in societate.

Codul penal roman defineste pericolul social in art. 18 ca fiind "orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia din valorile sociale enumerate in art.1 C.pen. si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse".
De aici rezulta ca trasatura esentiala a infractiunii de a fi o fapta ce prezinta pericol social se materializeaza in doua aspecte:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.