Drept penal special

Trimis la data: 2011-07-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 9
Autor: Petronela luisa
Dimensiune: 42kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Faptele de pericol social, componente ale fenomenului criminalitatii, sunt declarate de legea penala ca infractiuni. Aceste fapte se manifesta in forme deosebit de variate si caracteristice. In aceasta diversitate de manifestare fiecare fapta prin care se aduce atingere unor relatii, valori sau interese sociale, politice, economice, morale cuprinde un anumit continut specific, anumite trasaturi definitorii, care ii determina o individualitate infractionala proprie.
Pentru inlaturarea sau reducerea manifestarilor antisociale, prin mijloacele dreptului penal, este necesara incriminarea prin lege a fiecarei fapte de pericol social ca infractiune. Pentru aceasta, norma juridica penala contine, potrivit structurii sale, o dispozitie de incriminare, prin care stabileste continutul specific al fiecarei infractiuni in parte, prin urmare se defineste continutul juridic al fiecarei infractiuni, in mod general si abstract.

In dreptul penal roman, legea incrimineaza ca infractiune numai acea fapta care prezinta pericol social, respectiv aduce atingere valorilor puse sub ocrotirea legii penale si care presupune ca sanctiune o pedeapsa. Pe langa continutul infractional variat, faptele de pericol social declarate prin lege infractiuni, prezinta si un grad de pericol social abstract, care variaza de la o infractiune la alta si pentru stabilirea acestui grad de pericol social al faptei incriminate, legiuitorul stabileste pentru fiecare infractiune in parte pedeapsa corespunzatoare.

Deci, norma penala contine in structura sa - pe langa dispozitia de incriminare - si o dispozitie de sanctionare, prin aceasta din urma stabilindu-se felul pedepsei si limitele speciale ale acesteia.
Din cele expuse rezulta ca dreptul penal contine, pe langa normele partii generale, si o categorie de norme, care determina faptele de pericol social ce constituie infractiuni, reglementeaza continutul specific al fiecarei infractiuni si stabilesc pedepsele aplicabile pentru fiecare infractiune. Aceste norme se mai numesc si norme de parte speciala si in totalitate alcatuiesc partea speciala a dreptului penal.

Prin urmare, dreptul penal - partea speciala cuprinde ansamblul normelor juridice prin care se stabilesc faptele de pericol social considerate infractiuni si pedepsele aplicabile celor vinovati de incalcarea lor. In teoria dreptului penal roman, partea generala si partea speciala a dreptului penal reprezinta partile componente ale unei ramuri unitare de drept - dreptul penal.

OBIECTUL PARTII SPECIALE
Dreptul penal, ca ramura unitara de drept, are ca obiect reglementarea raporturilor juridice de drept penal care izvorasc din savarsirea infractiunii si care se stabilesc intre stat, societate si persoanele care savarsesc infractiuni, in scopul apararii societatii impotriva infractiunilor, prin aplicarea de pedepse si alte masuri penale, in cazurile si conditiile prevazute de lege.

Ca parte componenta a dreptului penal, partea speciala are ca obiect determinarea faptelor de pericol social care aduc atingere intereselor de stat, ordinii de drept, drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor, pe care le considera infractiuni, precum si stabilirea felului si limitelor speciale ale pedepselor sau a masurilor penale ce urmeaza sa fie aplicate pentru sanctionarea acelor infractiuni.

Cele doua parti ale dreptului penal - generala si speciala - sunt parti componente ale aceleiasi ramuri de drept - dreptul penal.
Asemanari:Normele penale, in ansamblul lor, servesc la definirea infractiunilor, a conditiilor raspunderii penale, a sistemului pedepselor si a regimului de aplicare a acestora.La reglementarea si realizarea raporturilor juridice penale contribuie atat normele partii generale cat si normele partii speciale ale dreptului penal.

Partea generala a dreptului penal cuprinde normele prin care sunt consacrate principiile fundamentale ale dreptului penal si regulile generale privind definirea infractiunii, conditiile raspunderii penale, categoriile si limitele generale ale pedepselor, individualizarea pedepselor, masurile de siguranta, cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii.

Principiile si regulile generale se concretizeaza prin partea speciala a dreptului penal, aici realizandu-se individualizarea si diversificarea in forme tipice, variate a notiunii generale de infractiune, definita de partea generala. Partea speciala stabileste in mod expres faptele socialmente periculoase care sunt considerate infractiuni, conditiile de incriminare ale acestora si limitele speciale ale pedepselor aplicabile, respectiv reglementeaza diferitele infractiuni, dand definitia legala a continutului normativ - iar uneori si denumirea (nomen iuris) - fiecarei infractiuni in parte (tradare, omor, viol, furt etc.) si fixand pedeapsa corespunzatoare. Data fiind varietatea infractiunilor, partea speciala cuprinde tabloul tuturor infractiunilor prevazute de legislatia penala in vigoare si insumeaza toate normele penale din partea speciala a Codului Penal (art. 172 - 510) si legile speciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.