Drept procesual civil

Trimis la data: 2014-04-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 100 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nistor_S Dimensiune: 149kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procesul civil parcurge doua mari faze: judecata si executarea silita.Faza judecatii poate strabate si ea mai multe stadii: judecata in prima instanmta, judecata in apel, judecata in recurs, judecata in cadrul celorlalte cai de atac (extraordinare). In cadrul acestor stadii judecata parcurge in linii mari aceleasi etape si anume: etapa scrisa, etapa dezbaterilor (a judecatii propriu-zise), etapa deliberarii si pronuntarii hotararii judecatoresti.
Etapa (faza) scrisa incepe in momentul depunerii cererii de chemare in judecata si se sfarseste la prima zi de infatisare. Aceasta etapa are rolul de a determina cu precizie elementele principale ale judecatii: partile litigante, obiectul litigiului si modul in care partile isi vor dovedi ori isi vor apara drepturile si interesele.

Presedintele instantei sau judecatorul de serviciu, primind cererea, va face verificari pentru a vedea daca s-au respectat conditiile cerute de lege in ceea ce priveste cuprinsul, numarul de exemplare etc.
Presedintele, asa cum prevede art.114 ind.1 C.proc.civ.," indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, fixeaza termenul de judecata pe care, sub semnatura, ii da in cunostinta reclamantului prezent sau reprezentantului acestuia. Celelalte parti vor fi citate potrivit legii.

Presedintele va dispune in acelasi timp sa se comunice paratului, o data cu citatia, copii de pe cerere si de pe inscrisuri, punandu-i-se in vedere obligatia de a depune la dosar intampinarea cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata.
Primul termen de judecata va fi stabilit astfel incat de la data primirii citatiei paratul sa aiba la dispozitie cel putin 15 de zile pentru a-si pregati apararea, iar in procesele urgente, cel putin 5 zile." Potrivit art.53, alin.1 din Legea privind organizarea judiciara, nr.304/2004, repartizarea cauzelor pe complete de judecata se face in mod aleatoriu, in sistem informatizat.

Prin primirea cererii instanta se investeste cu judecarea ei, si, in consecinta, urmeaza a se efectua lucrarile pregatitoare pentru judecarea cauzei si anume:- sa verifice plata taxelor de timbru. Prin plata taxelor de timbru se recupereaza o parte din cheltuielile efectuate de catre stat pentru organizarea si distribuirea justitiei. In consecinta, ele se datoreaza si se platesc anticipat;
- sa fixeze primul termen de judecata. Primul termen de judecata trebuie fixat in asa fel incat paratul, dupa primirea citatiei, sa aiba cel putin 15 de zile pentru pregatirea apararii si depunerea intampinarii; in pricinile urgente acest termen poate fi redus pana la cel putin 5 zile.

Nerespectarea acestui termen poate fi invocata de parat pe cale de exceptie;- sa dispuna citarea partilor. Reclamantul va fi citat numai in cazul cand nu este de fata la fixarea termenului; in cazul in care el este de fata la fixarea termenului nu va mai fi citat, luand termenul in cunostinta. Termenul luat in cunostinta nu poate fi preschimbat decat cu citarea partilor si pentru motive temeinice. Citarea paratului va fi facuta intotdeauna in mod efectiv, totodata urmand a fi comunicate si copii de pe cererea de chemare in judecata si de pe actele anexate ei, cu invitatia de a depune la dosarul cauzei intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.