Drept si legislatie economica

Trimis la data: 2014-07-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: George_H
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de "Drept" sau de "drept obiectiv" inseamna ansamblul regulilor de conduita aplicabile raporturilor dintre oameni si societate, intr-un stat. Dreptul obiectiv este de fapt, dreptul pozitiv adica, totalitatea regulilor juridice in vigoare si aplicabile intr-un stat, la un moment dat . Dreptul obiectiv se imparte in dreptul public si dreptul privat. Dreptul public cuprinde ansamblul de norme juridice care vizeaza interese publice sau colective, organizand statul si raporturile dintre stat si/sau autoritatile publice ale statului, si celelalte persoane.
Normele dreptului public sunt imperative, ceea ce inseamna ca persoanele nu pot deroga sau contraveni acestora, prin actele (sau faptele) lor, orice incalcare a acestor norme fiind sanctionata cu nulitatea absoluta a actului si/sau cu atragerea raspunderii pentru fapta ilicita.
Dreptul privat cuprinde ansamblul de norme juridice care vizeaza interese private, disciplinand raporturile nascute din interes individual al persoanelor.

Normele dreptului privat sunt, in marea majoritate, supletive sau dispozitive, ceea ce inseamna ca persoanele pot deroga de la acestea si pot sa-si reglementeze liber raporturile. Aceste norme devin aplicabile doar in cazul in care, persoanele nu au convenit altfel, sau in cazul in care, reglementarea ( contractul) ori faptele partilor, contravin ordinea publica, morala sau configureaza abuzul de drept.
Incalcarea normelor de drept privat este sanctionata cu nulitatea relativa si/sau cu atragerea raspunderii pentru fapta ilicita, a carei gravitate este considerata de lege, mai redusa decat in cazul incalcarii normei imperative.

Notiunea de drepturi se refera la prerogative, facultati, posibilitati pe care dreptul obiectiv (pozitiv) le recunoaste persoanelor, si de care, persoanele se pot prevala in relatiile inter-personale apeland la protectia asigurata prin interventia autoritatilor publice.
Asadar, dreptul si drepturile nu exista in abstract, fiind edictate si recunoscute participantilor la viata juridica adica, subiectelor raporturilor inter-personale.
In privinta raporturilor inter-personale, distingem intre notiunea de raport social si raport juridic.

Notiunea de raport social se refera la aprecierea societatii fata de moralitatea, educatia, atitudinea sau conduita unei persoane.
Raporturile sociale nu intra sub protectia normelor juridice fiind supuse doar normelor morale .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.