Drept societar

Trimis la data: 2013-11-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 1
Autor: aigabi
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale.Def: "Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, in scop de a imparti foloasele ce ar putea rezulta."
Formele de societate comerciale sunt urmatoarele: Societate in Nume Colectiv (S.N.C.), Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.), Societate in Comandita Simpla (S.C.S.), Societate pe Actiuni (S.A.) si Societate in Comandita pe Actiuni (S.C.A.).(Art.2 din Legea 31/1990). Fiecare din aceste forme de societati comerciale au caracteristici specifice. Alegerea uneia dintre acestea depinde de modul in care intreprinzatorul concepe organizarea si dezvoltarea ulterioara a afacerii, numarul de asociati, capitalul social si altele.

Inmatricularea societatilor.
In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv, fondatorii, primii administratori sau, daca este cazul, primii membri ai directoratului si ai consiliului de supraveghere ori un imputernicit al acestora vor cere inmatricularea societatii in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea. Ei raspund in mod solidar pentru orice prejudiciu pe care il cauzeaza prin neindeplinirea acestei obligatii.

(2) Cererea va fi insotita de:
a) actul constitutiv al societatii;
b) dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv;
c) dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei;
d) in cazul aporturilor in natura subscrise si varsate la constituire, actele privind proprietatea, iar in cazul in care printre ele figureaza si imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;

e) actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii si aprobate de asociati;
f) declaratia pe propria raspundere a fondatorilor, a primilor administratori si, dupa caz, a primilor directori, respectiv a primilor membri ai directoratului si ai consiliului de supraveghere si, daca este cazul, a primilor cenzori, ca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege;
g) alte acte sau avize prevazute de legi speciale in vederea constituirii.

Societatea comerciala este persoana juridica de la data inmatricularii in registrul comertului.In continuare voi evidentia asemanarile si deosebirile Societatii Comerciale cu Raspundere Limitata (S.R.L.) si Societatii Comerciale pe Actiuni (S.A.).

Asemanari
Ambele au aceeasi esenta; fiecare reprezinta o grupare de persoane si de bunuri (capitaluri) in scop lucrativ; asociatii urmaresc realizarea si impartirea beneficiilor. Sub acest aspect, ambele tipuri de societati se deosebesc de gruparile fara scop lucrativ, respectiv asociatiile si fundatiile.

Iau nastere printr-un act constitutiv. Denumirea act constitutiv desemneaza atat inscrisul unic, cat si contractul de societate si/sau statutul societatii. In cazul in care contractul de societate si statutul constituie acte distincte, acesta din urma va cuprinde datele de identificare a asociatilor si clauze reglementand organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii societatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.