Drept vamal comparat

Trimis la data: 2011-08-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 790
Autor: BT Alina Ioana
Dimensiune: 22kb
Voturi: 43
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intrucat se poate pune intrebarea daca exista sau nu un drept vamal, in lucrarile multor specialisti parerile au fost impartite in doua idei principale, si anume afirmandu-se intr-o prima opinie ca activitatea vamala poate fi studiata odata cu celelalte ramuri de drept conexe, cum ar fi dreptul financiar, dreptul comertului intern si international, dreptul transporturilor etc, astfel ca nu se poate vorbi despre existenta unui drept vamal, iar intr-o a doua opinie (la care ne raliem) se sustine ca exista un drept vamal, precum si raporturi specifice de drept vamal, idee argumentata de volumul mare al reglementarilor juridice in materie si, totodata, de procedurile vamale deosebit de complexe pentru realizarea carora devin operante o multitudine de dispozitii.
Un alt argument in sustinerea acestei idei il constituie si existenta reglementarilor vamale de ordin specific in multe dintre instrumentele juridice internationale de natura economica (tratate).Tinand seama de cele afirmate mai sus, putem spune ca "activitatea vamala este formata din multitudinea activitatilor reglementate de lege si de alte acte normative, desfasurate de organele competente, cu participarea importatorilor, a exportatorilor sau a reprezentantilor acestora, cu scopul realizarii operatiilor de import-export, in asa fel incat acestea sa se infaptuiasca cu respectarea intocmai a obligatiilor ce le au catre stat"1.

Astfel, dreptul vamal se poate defini ca o ramura distincta de drept, care face parte din sistemul dreptului romanesc, cu un obiect propriu, o reglementare proprie si o categorie aparte de raporturi, ce prezinta anumite caracteristici.
Dreptul vamal, ca ramura a sistemului de drept din Romania, este format din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativa care reglementeaza activitatea vamala "in scopul realizarii actului vamal in bune conditii pe de o parte, iar pe de alta parte, in scopul prevenirii actiunilor de evaziune fiscala de natura vamala si a savarsirii oricaror infractiuni din acest domeniu"2.

Sectiunea 2. Obiectul dreptului vamal
Determinarea obiectului oricarei ramuri de drept este necesara, intrucat in raport de aceasta se particularizeaza si se realizeaza gruparea normelor de drept pe fiecare ramura in parte.Obiectul dreptului vamal il constituie "apararea directa a intereselor economice ale statului, avand in vedere ca pentru perceperea impozitului indirect pe care il reprezinta taxa vamala se desfasoara o multitudine de activitati absolut necesare, iar eludarea acesteia lezeaza interesele legale ale societatii"'.

Normala desfasurare a activitatii vamale si, odata cu aceasta, realizarea unui venit substantial si foarte necesar la bugetul statului este asigurata prin respectarea indatoririlor importatorilor si exportatorilor, precum si a persoanelor fizice, care uneori realizeaza raportul juridic vamal.

Sectiunea 3. Raportarea dreptului vamal la alte ramuri de drept
Normele juridice, ca elemente constitutive ale dreptului, instituite de puterea publica sau recunoscute de catre aceasta, a caror respectare este asigurata, la nevoie, prin forta coercitiva a statului, sunt strans legate intre ele, alcatuind un tot unitar, oricat de deosebite ar fi prin continut. Un ansamblu distinct de norme juridice, care se leaga organic intre ele si reglementeaza relatii sociale ce au acelasi obiect si utilizeaza aceeasi metoda de regleAZmentare, formeaza ramura de drept. Ramurile de drept se gasesc intr-o stransa interdependenta, nefiind izolate unele de altele.

Intrucat "dreptul public priveste constituirea statului si a puterilor publice, raporturile dintre stat si particulari si, in general, toate actele facute de persoanele care lucreaza in vederea unui interes general in virtutea unei delegari directe sau indirecte a statului"2, putem include ramura dreptului vamal in dreptul public.

Pornind de la faptul ca actul vamal este deosebit de complex, deoarece in procesul activitatii vamale se inmanuncheaza aplicarea mai multor dispozitii reglementate de alte ramuri ale dreptului ce fac parte din sistemul dreptului romanesc, putem spune ca dreptul vamal se afla intr-o stransa interferenta cu acestea. Se observa, astfel, ca dreptul vamal are o multitudine de legaturi cu ramuri de drept cum sunt: dreptul financiar, dreptul administrativ, dreptul transporturilor, dreptul comercial si dreptul comertului international, dreptul mediului inconjurator, dreptul concurentei, dreptul comunitar, dreptul international privat, dreptul civil etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.