Dreptate si merit Aristotel

Trimis la data: 2004-08-06
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 1280
Autor: Eftimoaie Andreas
Dimensiune: 6kb
Voturi: 31
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptate si merit Aristotel
ARISTOTEL(384 – 322 î.Hr.)Filosof şi savant grec, născut în Stagira. Elev al lui Platon şi, totodată critic al acestuia. Aristotel consideră că inteligibilul şi sensibilul se află în unitate ca substanţă alcătuită din materie (sensibilul) şi formă (inteligibilul)
Dreptate si merit Aristotel
Dreptate si merit Aristotel
Opera sa acoperă toate cunoştinţele timpului, de la logica formalăla biologie, filosofie şi politică. Gândirea sa a fost deosebit de influentă în evul mediu.Opere principale: Oragonul (trata de logică, domeniu al cărui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahică.

Dreptate si merit Aristotel
Oamenii de nasc diferiţi, ei diferă fie prin caracteristicile fizice, fie datorită celor intelectuale, acestea dâdu-le individualitate, astefel nu toţi sunt la fel de predispuşi unei acţiuni (ex: nu toţi pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt mulţi cei care au talent la pictură, la fel de bine cum nu toţi au caracteristicile necesare pentru a fi numiţi în funcţii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel să arate în acest fragment este faptul că la investirea unei persoane într-o funcţie (oricare ar fi aceasta) ar trebui să se ţină cont de calităţile necesare pentru funcţia respectivă şi nu de modul în care acesta se prezintă, arată, etc.

Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea că, asemeni două lucruri diferite, nici calităţile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un măr cu un caiet, nici talentul la pictură al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive. Singurul mod de a face o comparaţie între cei doi este acela de ai compara în funcţie de calitaţile necesare pentru funcţia dorită.

Astfel aşa cum în funcţie de ceea ce avem nevoie alegem între măr şi caiet, dacă dorim realizarea unui portret, de exemplu, cel mai bun pentru aceasta este pictorul, deşi, poate sportivul ar arăta mai bine. Se i-a în considerare talentul acestuia la pictură, deorece poate că şi sportivul poate picta , dar nu la fel de bine ca pictorul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.