Dreptul administrativ si stiinta administratiei

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O norma sociala devine norma de drept din momentul in care neglijarea sau incalcarea ei este urmata, sub forma de amenintare sau in mod real, de aplicarea unei forte fizice, exercitate de un individ sau de un grup, ca un privilegiu socialmente recunoscut al acestuia [1]. Asadar, ne aflam in prezenta unei evolutii care implica existenta unor guvernanti, diferiti de guvernati, precum si detinerea de catre primii, in mod legitim, a mijloacelor de constrangere necesare asigurarii respectarii normelor de conduita. O data ce puterea politica ia forma puterii de stat, putem vorbi despre drept ca despre o entitate definitiv conturata si desprinsa de alte tipuri de norme, altfel spus, despre drept ca ordine juridica.
DREPTUL PUBLIC insumeaza ansamblul normelor juridice care reglementeaza modul de organizare si de functionare a institutiilor statului, atributiile acestora, raporturile dintre stat si supusii sai, precum si raporturile dintre state. Dreptul public este format din: dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul financiar, dreptul penal, dreptul international public. DREPTUL PRIVAT cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaza drepturile si obligatiile persoanelor fizice si juridice private si definesc raporturile dintre ei.

Dreptul privat este format din: dreptul civil, dreptul familiei, dreptul muncii s.a. Dreptul public se distinge de dreptul privat prin doua caracteristici : 1) in raporturile de drept public, intotdeauna unul dintre subiecte este statul, pe cand in raporturile de drept privat pot fi si doua persoane private ; 2) in raporturile juridice de drept public se urmareste interesul general al societatii, in timp ce intr-un raport juridic de drept privat, fiecare parte urmareste un interes personal.

Trasaturile esentiale ale dreptului administrativ sunt : a) un pronuntat caracter de mobilitate (normele de drept administrativ sunt foarte dinamice, modificandu-se, de regula, la scurt timp dupa aparitie) ; b) subiectele raportului de drept administrativ se afla, de obicei, in raporturi de subordonare ; c) solutionarea de catre organele proprii ale administratiei publice a unor conflicte juridice aparute intre organele administratiei publice si particulari (persoane fizice si juridice) ;

d) activitatea organelor administratiei publice, sub forma de acte si fapte de drept administrativ, este supusa atat controlului ierarhic propriu, cat si controlului organelor puterii judecatoresti si al altor factori care contribuie la infaptuirea administratiei publice. Dreptul administrativ este o ramura distincta a sistemului de drept, cuprinzand ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale ce apar in cadrul desfasurarii activitatii executive de catre autoritatile administratiei publice.

Obiectul dreptului administrativ il formeaza acele raporturi sociale care reprezinta obiectul activitatii autoritatilor administratiei publice centrale si locale, respectiv acele raporturi in care autoritatile administratiei publice infaptuiesc puterea executiva, fiind purtatoare ale autoritatii publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.