Dreptul adminstrativ, ramura a dreptului public

Trimis la data: 2014-06-06
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_Z
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul administrativ,conform doctrinei europene integrate in materie, este acea ramura de drept care rglementeaza organizarea si activitatea organelor de stat ce realizeaza sarcinile puterii executive. Ca moment distinct in aparitia dreptului administrativ in lume este apreciat ca fiind cel de dupa introducerea in Constitutia S.U.A. (1787) si in cea franceza (1791) a principiului separatiei puterilor in stat. Astfel de norme de drept administrativ existau si cu mult inainte de aceste evenimente,dar,dupa organizarea si functionarea statelor potrivit principiului separatiilor puterii in stat ele se disting prin specificul reglementarii si pot fi separate intr-o ramura de drept.
A. Ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale care formeaza obiectul administratiei publice reprezinta dreptul aplicabil administratiei publice.
Dreptul administrativ este anterior dreptului constitutional si nu neaparat,dreptul administrativ este legat numai de aparitia Constitutiilor,care sunt cunoscute ca fiind mult mai tinere decat regulile de drept administrativ.

Dreptul administrativ are o vechime comparabila cu cea a dreptului civil
Desprinderea dreptului administrativ din dreptul public(unde era plasat alaturi de dreptul constitutional),in majoritatea tarilor Europei in secolul al XIX -lea apare ca o separare de drept si nu ca act de nastere al unei noi ramuri de drept.
Momentul sec. XIX reprezinta momentul constituirii ramurii stiintei dreptului administrativ care are ca obiect cercetarea unor anumite norme ale dreptului public .

(aceasta numai in Europa)
Si in prezent,in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord,dreptul administrativ se preda in facultatile de drept impreuna cu dreptul constitutional sub denumirea de "DREPT CONSTITUTIONAL SI ADMINISTRATIV" . Dreptul administrativ este definit ca fiind "ramura dreptului public care reglementeaza structura,puterile,obligatiile,drepturile si responsabilitatile variatelor organe ale guvernarii,care sunt angajate in administratie. Mai sintetic,dreptul administrativ este dreptul referitor la administratia publica

Particularitati ale dreptului administrativ in S.U.A
Teza dupa care in tarile anglo-saxone nu exista un drept administrativ,in sensul dreptului administrativ francez,este sustinuta si de autorii nord-americani.Cu toate acestea,nu se poate spune ca americanii au negat existenta unui drept administrativ,ca drept Exista o conventie a oamenilor de stiinta,potrivit careia formarea primei agentii independente(1887) - Comisia Comerciala Interstatala (I.C.C.) - reprezinta momentul nasterii dreptului administrativ american,in sensul modern al termenului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.