Dreptul comertului international

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Alice Stan Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În condiţiile revoluţiei tehnico-ştiintifice şi a revoluţiei informaţionale încheierea, reglementarea sau realizarea în aceeaşi ţară a tuturor bunurilor şi serviciilor necesare traiului cotidian este tehnic imposibilă şi economic nerentabilă. Este raţiunea pentru care statele lumii se văd determinate obiectiv să participe la circuitul mondial de valori materiale şi spirituale. Această participare nu este haotică, ea este direcţionată, reglementată de anumite reguli juridice, de anumite norme de drept.

Revine între altele DCI sarcina de a disciplina, de a reglementa relaţiile care se stabilesc în acest proces de schimb mondial de valori materiale şi spirituale. Acest proces are 2 componente: - comerţ mondial cu bunuri şi servicii
- activitate de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică internaţională

Cele 2 componente se reunesc într-un concept mai larg, acela de comerţ internaţional (care nu înseamnă numai comercializare, cum comerţul intern nu se reduce la comercializare). In această sferă a comerţului mondial în sensul cel mai cuprinzător se stabilesc relaţii între state suverane şi egale în drepturi, între state pe de o parte şi comercianţi (persoane fizice sau juridice) din alte state pe de altă parte sau în sfârşit între comercianţi (persoane fizice sau juridice) din diferitele state.

DCI, într-o primă abordare, în condiţiile în care nu există pe plan mondial o definiţie sintetică a acestei discipline, poate fi considerat ca reprezentând totalitatea normelor juridice ce reglementează raporturile ce se stabilesc în sfera comerţului mondial în sensul cel mai cuprinzător al acestuia între state suverane şi egale în drepturi, între state şi comercianţi (persoane fizice sau juridice) din alte state sau între comercianţi din diferitele state.

DCI aşa cum s-a conturat el în doctrina internaţională, iar ca instrumente interstatale în actul final al Conferinţei de la Helsinki pentru Cooperare şi Securitate în Europa (1992-1993) se precizează caracterul interdisciplinar şi pluridisciplinar al DCI. Este primul şi singurul instrument interstatal care abordează şi problematica DCI.

Din această perspectivă DCI reprezintă o aşezare la confluenţa sistemelor naţionale de drept cu dreptul internaţional public şi cuprinde norme de drept naţional (intern) şi norme de drept internaţional care reglementează raporturile înfăţişate.

Cât priveşte componenta naţională, DCI va cuprinde toate normele de drept intern ale statelor lumii care pentru fiecare stat în parte organizează şi reglementează comerţul exterior al respectivelor state, iar în ce priveşte componenta de drept internaţional public DCI va cuprinde acele norme de drept internaţional public care reglementează participarea statului la raporturile comerciale sau participarea statelor.

Ca totalitate de norme juridice în condiţii diferite DCI materie interdisciplinară şi pluridisciplinară nu se prezintă ca un conglomerat de norme juridice, ca o juxtapunere mecanică de asemenea reguli obligatorii de conduită ci ca o materie juridică de sine stătătoare definită printr-un obiect propriu de reglementare şi prin metode specifice de reglementare.

Cât priveşte obiectul de reglementare, acesta este dat de un fenomen obiectiv al relaţiilor sociale, respectiv de raportul juridic care se stabileşte în sfera comerţului mondial.Ca expresie a caracterului de sine stătător al materiei, raportul juridic de comerţ internaţional se particularizează faţă de alte raporturi juridice. Această particularizare este dată de prezenţa concomitentă a 2 trăsături: comercialitatea şi internaţionalitatea.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.