Dreptul contabil romanesc

Trimis la data: 2014-05-07
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul privat cu cele doua diviziuni ale sale dreptul civil si cel comercial s-a cristalizat odata cu aparitia normelor juridice scrise, care reglementeaza pe de o parte raporturile juridice dintre persoane (dreptul civil) iar pe de alta parte faptele de comert (dreptul comercial). Codul comercial la inceputurile sale defineste comertul ca activitate economica specifica care implica o reglementare juridica speciala. Existenta unui drept comercial distinct de dreptul civil este relevata de tendinta care se manifesta in legatura cu economia de piata respectiv formarea unor diviziuni de specialitate in dreptul privat care sa reprezinte o diversificare a materiei juridice pe segmente de activitati bine definite cum sunt: industrie, agricultura, comert, servicii, finante contabilitate, etc.
Se poate considera ca dreptul economic romanesc s-a format pe locul vid, aparut ca urmare a planificarii economice din perioada comunista, cand dreptul comercial a fost eliminat din circuitul juridic in favoarea dreptului economic. Codul comercial a reintrat in drepturile firesti dupa anul 1989, revenind in prim plan odata cu dezvoltarea elementelor specifice referitoare la organizarea si functionarea societatilor comerciale, industriilor bancare, de asigurare reasigurare si nu in ultimul rand a elementelor de drept fiscal si contabil.

Dreptul contabil deriva din reglementarile si regulile specifice contabilitatii si profesionistilor din acest domeniu de activitate ceea ce-i confera individualizarea obiectului sau de studiu, la fel ca cel comercial si fiscal, fiind un drept autonom.
Principiile contabile instituite prin reglementari specifice inclusiv "Legea contabilitatii" reflecta drepturi, obligatii Societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, intocmesc situatii financiare anuale cuprinzand cele cinci componente de mai sus, chiar daca nu depasesc limitele a doua din cele trei criterii de marime prevazute de reglementari.

Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a cel putin doua dintre criteriile de marime prevazute intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind: Tendintele evolutiei contabilitatii romanesti de le inceputul mileniului al III-lea trebuie analizate in stransa corelatie cu contextul istoric national pe de o parte si cu evolutiile in domeniul contabil pe plan european si international pe de alta parte.

Pentru dreptul contabil al zilelor noastre, informatia financiara a devenit un element de neinlocuit. Informatia contabila de importanta universala, trebuie sa fie inteleasa de un public tot mai numeros si diversificat ca orientare profesionala. In acest sens informatiile furnizate de contabilitate trebuie sa devina cat mai inteligibile, relevante, credibile si comparabile, in asa fel incat sa favorizeze luarea celor mai eficiente decizii la nivel: micro, macro si mondo -economic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.