Dreptul de proprietate

Trimis la data: 2015-08-31 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Stefania_P Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Trecerea la economia de piata in Moldova a generat mari schimbari in toate sferele vietii sociale: crearea noilor unitati economice, modificarea organizatiilor statale, adoptarea noului Cod civil. Dezvoltarea normala a vietii sociale necesita respectarea normelor de conduita. Odata cu procesul de restructurare, s-au produs schimbari esentiale si in societate.
Astfel, un accent important al societatii este proprietatea in noile ei forme recunoscute si ocrotite atat prin legea fundamentala, cit si prin alte legi speciale.

Fiind o totalitate de bunuri cei apartin unui proprietar, notiunea de proprietate poate fi folosita in mai multe sensuri. Insa in majoritatea lor proprietatea este un fapt constant si univers in toate tarile si in toate timpurile. Cu cit omul se dezvolta si paseste pe calea progresului, cu atat el simte in inima sa dorinta de a fi proprietar si de a munci zi si noapte spre a atinge scopul. El uita necazul si durerea muncii, cand se gandeste ca rezultatul muncii sale are sa-i dea un patrimoniu care sa-i inlesneasca traiul si sa-l faca neatarnat.

Ideea de proprietate indeamna deci pe om la munca si ii face aceasta munca mai usoara. Proprietatea este deci naturala si necesara omului; fara dansa organizatia sociala este fara neputinta. Sensul invers al acestei notiuni a incercat sa fie demonstrat in socialism, unde proprietatea putea apartine doar statului, iar cea personala trebuia sa dispuna in comunism. Aceasta idee a facut sa dispara simtul de proprietar, stapan si a dus la distrugerea socialismului.
In ansamblu relatiilor de producere alaturi de schimbul de activitate dintre oameni si relatiile repartitie, relatiile de proprietate constituie elementul cel mai important al acestora, baza tuturor celorlalte relatii de productie.

De aceea si dreptul de proprietate trebuie sa fie cunoscut, in toate formele si caracterele sale specifice.
In aceasta lucrare vom analiza notiunea, caracterele, obiectul si subiectul, formele dreptului de proprietate, modalitatile specifice de dobandire a acestora. Deci, dreptul de proprietate in sens subiectiv, reprezinta dreptul individual sau al colectivitatii de a-si apropria mijloacele de productie si produsele rezultate si de a exercita asupra acestora, posesia, folosinta, si dispozitia, in nume propriu si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea legislatiei in vigoare.

Articolul 1 al Legii cu privire la proprietate nr. 459 prevede continutul juridic al dreptului de proprietate care il constituie cele trei atribute ce apartin titularului: posesia, folosinta si dispozitia (jus utendi, fruendi et abutendi), atribute acordate si aparate fata de orice incalcare prin norme juridice.
Posesia, ca atribut al dreptului de proprietate, implica, din partea titularului dreptului, exercitiul unei stapaniri efective asupra bunului in materialitatea sa, din punct de vedere fizic sau economic, direct sau mijlocit, la locul asezarii permanente a persoanei sau in orice alta parte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.