Dreptul de proprietate

Trimis la data: 2015-04-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. O trasatura distinctiva a dreptului de proprietate este aceea ca titularul acestui drept exercita atributele corespunzatoare prin puterea sa proprie, deoarece el se supune numai legii, pe cand celelalte persoane, altele decat proprietarul, le exercita in virtutea puterii transmisa de proprietar si in conformitate nu numai cu legea, dar si cu directivele date de catre acesta.
2. O alta trasatura distinctiva a dreptului de proprietate este aceea ca titularul exercita atributele in interesul sau propriu.
Putem defini dreptul de proprietate ca fiind acel drept subiectiv, ce da expresie aproprierii unui lucru, drept care permite individului sau colectivitatilor sa posede, sa foloseasca si sa dispuna de acel lucru, in putere proprie si in interesul sau propriu in cadrul si cu respectarea legislatiei existente.
ia�.Formele dreptului de proprietate
Dreptul de proprietate, ca drept real principal, poate imbraca, in functie de titularul sau, doua forme:

proprietatea publica si proprietatea privata. Distinctia dintre cele doua forme de proprietate isi gaseste temeiul legal in art. 135 din Constitutia Romaniei. Potrivit textului constitutional:
(1) Proprietatea este publica sau privata.
(2) Proprietatea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
(3) Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite prin legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.

(4) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate sau inchiriate; de asemenea ele pot fi date in folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica.
Proprietatea privata este inviolabila in conditiile legii organice.
Precizam ca reglementarile privind proprietatea privata constituie dreptul comun, iar reglementarile ce au ca obiect regimul juridic al dreptului de proprietate publica au caracter derogatoriu, exceptional, si sunt, ca urmare, de stricta interpretare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.