Dreptul de proprietate

Trimis la data: 2014-07-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra_T Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
NotiuneaAvand in vedere continutul sau juridic si pozitia specifica a proprietarului,dr.de prop. e acel dr.real care confera titularului atributele de posesie,folosinta si dispozitie asupra unui bun,atribute pe care numai el le poate exercita in plenitudinea lor,in putere proprie si in interesul sau propriu,cu respectarea normelor jur.in vigoare.
Spre deosebire de titularii altor dr.subiective asupra aceluiasi bun,proprietarul exercita atributele jur.ale dr.de prop.in putere proprie si in interes propriu,numai astfel poate fi determinata pozitia specifica a proprietarului.Proprietarul exercita atributele dr.sau intotdeauna in putere proprie,nefiind subordonat decat legii.

Dr.de prop.e absolut=e recunoscut titularului sau in rap.acestuia cu toti ceilalti,care sunt obligati sa nu faca nimic de natura a-l incalca.Dc bunul aflat in prop.unei pers.ajunge in detinerea/posesia nelegitima a altuia,proprietarul are dr.la act.in revendicare,care poate fi introdusa impotriva oricarei pers.,adica dr.de prop.e opozabil tuturor,erga omnes.

Inviolabilitatea dr.de prop.sustine si intareste caracterul sau absolut.Prop.privata e,in cond.legii,inviolabila(art.135,CC).Dr.de prop.nu poate fi incalcat de nimeni;aceasta interdictie se impune cu aceeasi forta si statului.Ea cunoaste 2 exceptii:
- b.imobile aflate in prop.privata pot fi expropriate,in cond.legii,pt cauza de utilitate publica,cu dreapta si prealabila despagubire;

- subsolul oricarei prop.imobiliare poate fi folosit si exploatat pt lucrari de interes general,cu obl.de a despagubi proprietarul pt daunele aduse solului,plantatiilor sau constructiilor,precum si pt alte daune imputabile autoritatii.
In ambele cazuri,despagubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau in caz de divergenta,de instantele de judecata competente.

2) Caracterul deplin si exclusiv
Inca de la Justinian se afirma ca dr.de prop.confera titularului sau plena potestas,adica toate cele 3 atribute(posesia,folosinta si dispozitia),de aceea dr.de prop.e un dr.deplin.
Dr.de prop.are caracter exclusiv=atributele acestui dr.sunt nu numai depline,ci si independente de orice puteri ale altei pers.asupra bunului respectiv,in afara de cazurile cand prop.e dezmembrata.
Caracterul deplin si exclusiv al dr.de prop.lipseste atunci cand asupra bunului respectiv se constituie dr.reale dezmembraminte ale prop.;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.