Dreptul de proprietate

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_I
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dispozitiile legale folosesc termenul de proprietate in sensuri deosebite. De asemenea, autorii si chiar vorbirea curenta se refera la aceste sensuri diferite. Astfel (G. N. Lutescu, op.cit., p.237), termenul de proprietate poate fi inteles in sens larg, si anume ca se aplica tuturor drepturilor, de exemplu, proprietatea imobiliara si proprietatea mobiliara, proprietatea unui uzufruct, proprietatea unei creante si proprietatea intelectuala sau proprietatea incorporala. In acest sens, a fi proprietar inseamna a detine ceva in mod exclusiv si a-i da destinatia dorita, de a-l folosi dupa destinatia sa ori dupa interesul propriu avut. In acest sens, termenul de proprietate nu este folosit, in majoritatea cazurilor, cu semnificatia sa proprie, adica de drept real exclusiv, absolut si perpetuu.
Termenul de proprietate are si un inteles restrans, propriu, si anume, proprietatea corporala, adica purtand asupra bunurilor corporale, mobile si imobile, deci proprietatea ca drept real exclusiv, absolut si perpetuu. In acest sens, proprietatea este folosita de art.41 si 135 din Constitutie ori de Codul civil in titlul II intitulat "Despre proprietate".

In sfarsit, termenul de proprietate poate fi inteles n sens de obiect al dreptului de proprietate, desemnand bunul asupra caruia poarta dreptul de proprietate. In acest sens art.582 C.civ. se refera la acela a carui proprietate este pe marginea unei ape curgatoare, art.589 C.civ. care se refera la privirea asupra proprietatii vecinului, art. 614 C.civ. care se refera la linia de despartire acelor doua proprietati ori art. 620 C.civ. care se refera la faptul proprietarilor de a stabili pe proprietatile lor in folosul lor o servitute.
Modurile de dobandire a proprietatii sunt acele mijloace juridice prin care se dobandeste dreptul de proprietate.

Sintagma "moduri de dobandire a dreptului de proprietate" desemneaza totalitatea mijloacelor reglementate de lege-acte juridice si fapte juridice-prin care se poate dobandii dreptul de proprietate indiferent de forma sub care se prezinta. De asemenea, unele dintre aceste mijloace juridice sunt, in acelasi timp, si moduri de dobandire a celorlalte drepturi reale, derivate din dreptul de proprietate, adica a dezmembramintelor proprietatii cum sunt: uzufructul, uzul, abitatia, servitutea si superficia.

Art.644-645 din Codul civil prevad ca dreptul de proprietate se poate dobandii prin urmatoarele moduri generale: succesiune, legate, conventie sau contract, traditiune, accesiune sau incorporatiune, prescriptie achizitiva sau uzucapiune, lege si ocupatiune.
Asa cum pe drept cuvant s-a aratat, aceasta enumerare este criticabila.

In primul rand, este incompleta deoarece unele din modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate au fost omise, cum sunt, de pilda, posesia de buna credinta a bunurilor mobile, dobandirea in proprietate a fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer, hotararile judecatoresti constitutive de drepturi. De asemenea, termenul de succesiune, fara nici o alta precizare, desemneaza, atat devolutiunea succesorala legala, cat si devolutiunea succesorala testamentara. Ori, legiuitorul ar fi fost necesar sa precizeze ca este vorba de succesiunea legala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.