Dreptul de proprietate privata

Trimis la data: 2014-06-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: dianarusu86
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Textul Art. 555, corespondent al art. 480 C. civ. 1864, defineste dreptul de proprietate privata prin referire la prin atributele si caracterele sale juridice, intr-o maniera asemanatoare celei anterioare.In doctrina se considera necesar, de lege ferenda, o reformulare a textului art. 480 C. civ. 1864, prin cuprinderea expresa a atributelor de posesiune, folosinta si dispozitie ca apartenente continutului dreptului de proprietate, exercitarea lor asupra unui bun corporal, in mod exclusiv, perpetuu si in limitele prevazute de lege, cu efecte de eficacitate si opozabilitate fata de orice alta persoana (1).

Referate similare:

Prin urmare, dreptul de proprietate privata este definit ca fiind acel drept subiectiv asupra unor bunuri, altele decat cele care alcatuiesc domeniul public, in temeiul caruia titularul sau exercita posesia, folosinta si dispozitia, in putere proprie si in interes propriu, in limitele determinate de lege (2).

Articolul 555 Noul Cod Civil nominalizeaza toate cele trei atribute care intra in continutul juridic al dreptului de proprietate: posesia, folosinta si dispozitia. Se inlatura astfel criticile care au fost aduse termenului "a se bucura" din definitia Codului civil din 1864, termen imprecis si interpretabil. "Asa cum reiese din redactarea art. 555 Noul Cod Civil, prin continutul juridic al dreptului de proprietate privata desemnam atributele acestui drept, care sunt in numar de trei: posesia (ius possidendi), folosinta (ius utendi si ius fruendi) si dispozitia (ius abutendi)" (3).

Posesia - ius possidendi - presupune stapanirea bunului in materialitatea sa. "Ius possidendi este dreptul de a apropria si stapani un bun si fundamentul tuturor celorlalte atribute ale dreptului de proprietate. Spre deosebire de celelalte atribute, care se exercita, in forma lor pozitiva, intermitent si succesiv, ius possidendi se exercita, in primul rand, in momentul aproprierii, dupa care actul initial de apropriere are o semnificatie de continuitate pana la momentul pierderii stapanirii bunului sau a dreptului de proprietate de catre titularul sau. Ca prerogativa a dreptului de proprietate, posesia nu se confunda cu starea de fapt a aproprierii si stapanirii unui bun, ci este exprimarea intelectuala a indreptatirii aproprierii si stapanirii. Asadar, in acest inteles, posesia este un element de drept, iar nu unul de fapt" (4).

Folosinta - ius fruendi - este facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul si de a percepe fructele pe care bunul le produce. "Din definitia legala a dreptului de proprietate (art. 480 C. civ. 1864) rezulta ca titularul acestui drept are plenitudinea prerogativelor asupra bunului, adica totalitatea atributelor care pot fi exercitate. Aceasta constatare straveche este foarte importanta, deoarece ea confera proprietarului atat prerogativa de a folosi bunul, cat si pe cea de a nu-l folosi; inseamna ca a folosi bunul, ca si a nu-l folosi echivaleaza cu a exercita dreptul de proprietate. Dar numai proprietarul bunului este indreptatit sa decida asupra nefolosirii lui. Pe cale de consecinta, dreptul de proprietate se exercita independent de folosinta bunului" (5).

Dreptul de dispozitie - ius abutendi - este dreptul de a dispune de substanta bunului (dispozitie materiala) sau de a-l instraina sau greva (dispozitia juridica). "Ca orice drept
subiectiv civil, si dreptul de proprietate includein continutul sau juridic un element procesual: dreptul material la actiune, in principal dreptul de a exercita actiunea in revendicare, care este modul specific de aparare a dreptului de proprietate" (6). "Prerogativa dispozitiei este un atribut specific dreptului de proprietate, care nu se mai intalneste la niciun alt drept real; este adevarat ca, in cazurile admise de lege, si alte drepturi reale pot fi instrainate, numai ca, in cazul dreptului de proprietate, instrainarea acestuia echivaleaza cu insasi instrainarea lucrului, pe cand instrainarea altui drept real asupra lucrului nu se confunda cu instrainarea lucrului insusi" (7).

Articolul 555 alin. (1), pe langa caracterele juridice ale dreptului de proprietate stipulate in vechiul Cod civil la art. 480, respectiv drept absolut si exclusiv, adauga si al treilea caracter consacrat de doctrina, si anume perpetuitatea. Perpetuitatea se refera la imprescriptibilitatea dreptului de proprietate, care nu se stinge prin neuz, limita de timp a dreptului de proprietate fiind determinata de pieirea bunului (8).

Prin urmare, dreptul de proprietate este definit si prin cele trei caractere juridice retinute de majoritatea autorilor: absolut, exclusiv si perpetuu. Fata de art. 480 C. civ. 1864, care retinea doar primele doua, art. 555 Noul Cod Civil mai adauga si caracterul perpetuu. Caracterul absolut rezulta din imprejurarea ca dreptul de proprietate este singurul dintre drepturile reale care confera exercitiul tuturor atributelor; caracterul exclusiv sugereaza ca proprietarul poate sa exercite singur toate prerogativele dreptului sau, fara interventia altei persoane. "Proprietarul poate tot, afara de ceea ce-i este interzis; titularul de alt fel de drept real nu poate nimic, afara de ceea ce este permis" (9).

"Dreptul de proprietate are o calitate in plus fata de alte drepturi subiective, chiar reale, o calitate imanenta lui si irepresibila: exclusivismul. Opozabilitatea dreptului de proprietate se caracterizeaza prin A©exclusivismA>>, este deci mai energica in raport cu celelalte drepturi, indeosebi sub aspectul A©intangibilitatii materialeA>> a lucrului aflat in proprietate. Exclusivismul exprima vocatia acestui drept de a fi sanctionat in mod necesar in natura chiar in lipsa unui prejudiciu si in pofida bunei-credinte a celui care a violat dreptul" (10).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.