Dreptul executarii sanctiunilor penale

Trimis la data: 2007-10-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.64 / 10
Downloads: 2015
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 1252kb
Voturi: 191
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lege privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
ART. 1
Legalitatea executarii pedepselor
Executarea pedepselor se realizeaza în conformitate cu dispozitiile Codului penal, ale Codului de procedura penala si ale prezentei legi.

ART. 2
Temeiul executarii pedepselor
Pedepsele se executa numai în temeiul hotarârilor judecatoresti de condamnare ramase definitive.

ART. 3
Respectarea demnitatii umane
Pedepsele se executa în conditii care sa asigure respectarea demnitatii umane.

ART. 4
Interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente
(1) Se interzice supunerea oricarei persoane aflate în executarea unei pedepse la tortura, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.
(2) Încalcarea prevederilor alin. (1) se pedepseste potrivit legii penale.

ART. 5
Interzicerea discriminarii în executarea pedepselor
(1) În timpul executarii pedepselor este interzisa orice forma de discriminare pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine si conditie sociala, vârsta, dizabilitate, boala, infectie HIV/SIDA sau alte temeiuri.
(2) Încalcarea prevederilor alin. (1) se pedepseste potrivit legii penale.

ART. 6
Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate si judecatorul delegat la compartimentul de executari penale
(1) Presedintele curtii de apel desemneaza, anual, câte un judecator delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate pentru fiecare penitenciar aflat în circumscriptia teritoriala a curtii de apel.
(2) Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii în executarea acestor pedepse si exercita celelalte atributii stabilite prin prezenta lege.
(3) Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul în a carui circumscriptie teritoriala se afla un centru de retinere si arestare preventiva sau un centru de arestare preventiva, supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii în executarea masurilor preventive privative de libertate si exercita celelalte atributii stabilite prin prezenta lege.
(4) Judecatorul delegat la compartimentul de executari penale din cadrul fiecarei instante de executare, desemnat anual de presedintele acestei instante, supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii în executarea pedepselor neprivative de libertate si exercita celelalte atributii stabilite prin Codul de procedura penala, regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti si prin prezenta lege.

TITLUL II
Executarea pedepsei amenzii

ART. 7
Modul de executare a pedepsei amenzii
(1) Executarea pedepsei amenzii în cazul nerespectarii termenului de achitare integrala a acesteia sau a unei rate, când plata amenzii a fost esalonata, se face potrivit dispozitiilor privind executarea silita a creantelor bugetare si cu procedura prevazuta de aceste dispozitii.
(2) Executorii bugetari au obligatia sa comunice instantei de executare, la data achitarii integrale a amenzii, executarea acesteia si sa înstiinteze instanta cu privire la orice împrejurare care împiedica executarea.

TITLUL III
Executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse de instanta potrivit Codului penal

ART. 8
Controlul executarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse potrivit Codului penal
(1) Controlul executarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor prevazute în Codul penal, care pot fi dispuse în cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si al executarii pedepsei la locul de munca se asigura de judecatorul delegat la compartimentul de executari penale de la instanta de executare, direct sau prin intermediul consilierilor Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, în circumscriptia caruia se afla domiciliul, resedinta sau locuinta persoanei condamnate ori, dupa caz, sediul unitatii unde aceasta executa pedeapsa la locul de munca.
(2) Pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si al executarii pedepsei la locul de munca, persoana condamnata poate solicita asistenta si consiliere, care se acorda, potrivit legii, de consilierii Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor.

ART. 9
Sesizarea instantei în cazul nerespectarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse de instanta
(1) În cazul nerespectarii masurilor de supraveghere sau a obligatiilor prevazute în Codul penal, dispuse în cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, judecatorul delegat la compartimentul de executari penale, din oficiu sau la propunerea consilierilor Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, sesizeaza instanta de executare în vederea revocarii suspendarii.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica în mod corespunzator si în cazul nerespectarii obligatiilor prevazute în Codul penal, dispuse în cazul executarii pedepsei la locul de munca, când este sesizata instanta de executare sau instanta corespunzatoare în grad instantei de executare în a carei circumscriptie se afla sediul unitatii unde se executa pedeapsa, în vederea revocarii acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.