Dreptul familiei

Trimis la data: 2007-12-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Mihai Butnariu Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul familiei.În sens larg, filiaţia desemnează un şir neîntrerupt de naşteri care leagă o persoană de un stramoş al ei, un şir neîntrerupt de persoane între care faptul naşterii a stabilit legatura de la părinte la copil.În sens restrâns însă, filiaţia este raportul de descendenţă dintre copil şi fiecare dintre părinţii lui. Filiaţia se întemeiază pe legătura de sânge dintre copil şi părinţi, care rezultă din faptul naşterii şi cel al concepţiei (zămislirii).

Dreptul familiei2. Stabilirea filiaţiei copilului faţă de mamă din căsătorie şi din afara acesteia

Filiaţia produce efecte juridice dacă este stabilită în condiţiile prevăzute de lege. Modul în care se stabileşte filiaţia faţă de mamă prezintă deosebiri faţă de modul în care se stabileşte filiaţia faţă de tată. Stabilirea maternităţii copilului cunoaşte aceeaşi reglementare juridică, fie că este rezultat din căsătorie, fie că este din afara acesteia. Dimpotrivă, stabilirea filiaţiei faţă de tatăl său a copilului rezultat din căsătorie diferă de modul în care se stabileşte paternitatea copilului conceput în afara acesteia.

3. Elementele filiaţiei faţă de mamă.Aceste elemente sunt faptul naşterii copilului şi identitatea acestuia cu cel despre a cărui filiaţie este vorba. Stabilirea filiaţiei faţă de mamă presupune dovedirea ambelor elemente.
4. Dovada filiaţiei faţă de mamă
4.1.Condiţiile în care se dovedeşte filiaţia faţă de mamă prin certificatul de naştere

Filiaţia faţă de mamă se dovedeşte, potrivit art. 47 alin. (2) din Codul familiei (C. fam.) „ prin certificatul constatator al naşterii”. Din formularea textului legislativ ar rezulta că certificatul de naştere face dovada numai cu privire la faptul că mama a născut, nu şi cu privire la identitatea copilului, de vreme ce el „constată” naşterea. Conform unei alte păreri din literatura de specialitate, certificatul constatator al naşterii face dovada atât a faptului naşterii, cât şi a identităţii copilului, adică a filiaţiei faţă de mamă. Dacă , însă, se contestă realitatea celor cuprinse în certificatul constatator al naşterii, dovada acesteia şi a identităţii se poate face prin orice mijloc de probă, în faţa instanţei judecătoreşti.

Adoptarea uneia sau alteia din cele doua soluţii prezintă o mare importanţă teoretică, dar mai ales practică. Într-adevar, starea civilă a unei persoane, deci şi filiaţia faţă de mamă, nu poate fi supusă discuţiei în cazul în care certificatul de naştere este conform cu folosirea stării civile , adică ambele arată că mamă a copilului pe aceeaşi femeie, dovedindu-se astfel atât faptul naşterii cât şi identitatea copilului.

4.2.Certificatul de naştere şi folosirea stării civile concordante
Realitatea celor cuprinse în certificatul constatator al naşterii nu poate fi contestată în orice împrejurare. Astfel, potrivit art. 51 din C. fam., starea civilă care rezultă din certificatul de naştere şi folosirea stării civile conforme cu acest certificat nu poate fi pusă în discuţie, nici de către copilul care ar reclama o altă stare civilă, nici de către o altă persoană care ar contesta-o. Existenţa concordantă a certificatului de naştere şi a folosirii stării civile creează prezumţia absolută că starea civilă arătată în acest mod corespunde realităţii.

Cazurile în care prezumţia rezultată din certificatul de naştere conform cu folosirea stării civile nu ar corespunde cu realitatea sunt rare. Spre a exemplifica un astfel de caz, ne imaginăm o ipoteză: o mamă îşi însuşeşte un copil căruia îi instituie, în mod fals, prin declaraţia şi purtarea sa, certificat de naştere şi folosirea stării civile conforme, dar care nu corespunde cu realitatea.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.