Dreptul familiei - casatoria

Trimis la data: 2013-10-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: gaybee Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etimologic, termenul ,,familie'' provine din latinescul familia (ae), care inseamna totalitatea membrilor dintr-o casa sau ginta .Definirea exacta a notiunii de familie comporta, indiscutabil, dificultati determinate, ea reprezentand o tema predilecta de reflectie si analiza a spiritualitatii umane, a politicii sociale, dar si a multor discipline stiintifice: sociologia, dreptul, psihologia, medicina, stiintele istorice etc. , fiecare propunandu-si sa surprinda, dintr-o perspectiva specifica si specializata, dimensiunile, dinamica si functiile grupului familial.

Cu toate ca atat in Codul familiei, cat si in unele legi speciale exista prevederi referitoare la continutul familiei, legiuitorul nu da, in nicio reglementare, o definitie generala a notiunii de familie.
Astfel dupa cum vom arata in cele ce urmeaza, din punct de vedere juridic, legiuitorul atribuie diferite acceptiuni acestei notiuni.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata si proclamata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite [ prin rezolutia nr. 217 A (III) din 1948], prin art.16 alin. (3) defineste familia ca fiind ,, elementul fundamental si natural al societatii'' .In Noul Cod Civil, adoptat la data de 01 octombrie 2011, este prevazut faptul ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor" .

In opinia profesorului Ioan Albu, familia este o realitate biologica, prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreare, este o realitate sociala, prin comunitatea de viata dintre soti, dintre parinti si copii si in general, dintre membrii familiei si este o realitate juridica prin reglementarile legii privitoare la familie .

In alta lucrare destinata Dreptului familiei prof. Filipescu gaseste o alta definitie notiunii de familie, aceea de o forma de relatii sociale dintre oamenii legati intre ei prin casatorie sau rudenie. Din familie fac parte sotii, parintii si copii, precum si, uneori, alte persoane intre care exista grade de rudenie. Tot prof. Filipescu specifica de asemena ca si sotii singuri - fara copii - formeaza o familie.
Pe de alta parte, in unele cercetari ale prof.

Alexandru Bacaci se constata ca notiunii de familie i se atribuie atat un inteles restrans, in sensul ca familia ii cuprinde pe soti si pe copiii lor minori, cat si un inteles larg, atunci cand parintilor si copiilor lor minori li se alatura si alte categorii de persoane. Cel mai adesea legiuitorul vizeaza intelesul restrans al notiunii de familie. O asemenea acceptiune o regasim in dispozitiile articolelor 1-44, 47-65, 100-112 din Codul familiei si in cele ale art. 165 din Codul penal .

De asemenea prof. Ioan Albu sustine ca cel mai larg inteles al notiunii de familie este acela de arbore genealogic, adica de totalitate a persoanelor care descind dintr-un autor comun, la care sunt de adaugat si sotii acestor persoane .Pe langa reglementarile juridice date familiei de Codul familiei si Codul penal mai avem de mentionat cateva dintr-o multitudine de legi speciale care ofera notiunii de familie acceptiuni mai largi:

-Legea locuintei nr. 114/1996, republicata cu modificarile ulterioare- prin familie se intelege sotul, sotia, copiii si parintii sotilor care traiesc si gospodaresc impreuna;
-Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in art.4 lit. c, respectiv lit. d se refera la faptul ca:Familia extinsa alcatuita din copil, parintii si rudele acestuia pana la gradul patru inclusiv;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.