Dreptul familiei

Trimis la data: 2011-07-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 6.94 / 10
Downloads: 1047
Autor: Schiopu loredana
Dimensiune: 48kb
Voturi: 51
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de familie poate fi privita atat din punct de vedere sociologic, cat si juridic. In sens sociologic, familia, ca forma speciala de comunitate umana, desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese sau intrajutorare, relatiile de familie avand caracter de complexitate pe care nu-l gasim la alte categorii de relatii sociale. In sens juridic, familia desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii ce izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv infierea), precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie, familia fiind o realitate juridica prin reglementarea de catre lege.
Ocrotirea familiei si casatoriei se realizeaza nu numai cu ajutorul normelor Dreptului familiei, ci si cu ajutorul altor norme juridice, ceea ce le confera statutul de institutie. Codul reglementeaza conditiile incheierii casatoriei, drepturile si obligatiile personale si patrimoniale ale sotilor si desfacerea acesteia prin divort. Ocrotirea casatoriei se realizeaza totodata prin egalitatea dintre soti si raporturile lor cu copiii si prin obligatia de intretinere pe care sotii o au unul fata de celalalt.

Conceptul de casatorie
Termenul de casatorie este utilizat, in acceptiunea Codului familiei, in doua intelesuri: in sens de act juridic, prin care viitorii soti consimt sa se casatoreasca in conditiile si formele prevazute de lege (art. 3-18, privind incheierea casatoriei) si in intelesul de situayie juridica, adica de statut legal al sotilor (art. 26-36, referitor la raporturile personale si patrimoniale dintre
soti).

In sistemul dreptului nostru pozitiv, actul casatoriei este un act juridic bilateral prin care viitorii soti consimt in mod liber si pe deplin egali sa se supuna statutului legal al casatoriei. Ca atare, actul casatoriei este numai izvorul juridic al starii de casatorie, necesar pentru dobandirea situatiei legale de persoana casatorita.

Consideratii generale
Conditiile cerute de lege pentru incheierea unei casatorii sunt de mai multe feluri:
a) conditii de fond si impedimente; intr-un sens restrans, sunt denumite conditii de fond acele cerinte legale care, pentru a se putea incheia casatoria, trebuie sa existe, ca, de pilda, implinirea varstei patrimoniale, iar impedimente, cele care trebuie sa nu existe, cum ar fi legatura de rudenie in gradul interzis de lege intre viitorii soti;

b) conditii de fond pozitive si negative; in sens larg, atat conditiile de fond, cat si impedimentele sunt denumite conditii de fond la casatorie, numai ca pe cand primele sunt formulate pozitiv, celelalte sunt formulate negativ;

c) impedimente; tot in inteles larg, atat impedimentele, cat si conditiile de fond pot fi denumite deopotriva impedimente la casatorie, deoarece nu numai impedimentele, ci si conditiile de fond este posibil sa fie formulate negativ.

Conditiile de fond ale incheierii casatoriei
a) Diferenta de sex. Dupa modul de reglementare a relatiilor de familie (art. 1, 4, 5, 25, 47-52, 53-60 C. fam.), o casatorie se poate incheia numai intre persoane de sex diferit. Determinarea sexului fiecaruia dintre cei doi viitori soti se stabileste cu ajutorul certificatului de nastere, prezentat in fata autoritatii.

b) Varsta legala pentru casatorie (varsta matrimoniala). Conform legii, varsta minima pentru casatorie este de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femei; sunt insa si situatii cand femeia care nu a implinit 16 ani poate obtine dispensa in vederea casatoriei. Aceasta
dispensa se acorda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: femeia a implinit 15 ani; sunt motive temeinice care justifica dispensa (boala, graviditatea); exista un aviz prealabil dat de un medic avand calitate oficiala.

c) Consimtamantul la casatorie. Conform legii, casatoria se incheie prin consimtamantul liber al viitorilor soti. In vederea asigurarii liberei manifestari a consimtamantului viitorilor soti, legea dispune ca aceasta se da in forme bine determinate, ceea ce imprima un caracter solemn casatoriei.

Faptul ca incheierea casatoriei se face in prezenta delegatului de stare civila, consimtamintele viitorilor soti exprimandu-se in fata acestuia, face sa se intalneasca rar cazurile de lipsa de consimtamant la casatorie. In ceea ce priveste viciile de consimtamant la casatorie, acestea sunt: eroarea, dolul si violenta; in materia casatoriei nu-si poate gasi aplicare leziunea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.