Dreptul financiar

Trimis la data: 2014-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Aaaaaa bbbbbb Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul financiar= totalitatea actelor normative care reglementeaza relatiile de constituire, repartizare si utilizare ale fondurilor banesti ale statului si ale institutiilor publice cu scopul satisfacerii sarcinilor soc.-econ.ale societatii.
Izvoare: ansamblul de acte normative ce reglementeaza raporturile jur. financiare.
In raport de gradul de generalitate sau specificitate, distingem 2 categ.princ.de izvoare:
A. comune cu alte ramuri de dr. (ex. Constitutia)

B. specifice dr. financiar
Norma de dr. financiar= regula de conduita stabilita sau recunoscuta de stat care cuprinde dr. si oblig. subiectelor participante la raportul jur. financiar. Respectarea normei e preluata de forta coercitiva a statului.
Structura logico-jur.:structura trihotomica. Specifica e sanctiunea: amenda fiscala, penalitati, dobanzi de intarziere, suspendarea finantarii.

Raporturile de dr.financiar= relatiile sociale care iau nastere si se sting in procesul constituirii, repartizarii si utilizarii fondurilor banesti ale statului si care sunt reglementate de normele juridice financiare.
Caracterizate de particularitatile ce privesc subiectele, pozitia pe care o au unele fata de altele, obiectul de reglementre si modalitatile de realizare a formei de activitate.

Aceste particularitati permit executarea directa a creantei fara sa fie necesara obtinerea in prealabil a unei hotarari judecatoresti.
Elementele constitutive ale rap.jur. sunt:
a. Subiectele:
-statul reprezentat de un organ de specialitate
-pers.fizice/jur.cu calitate de contribuabil
b. Obiectul- 2 abordari:

-daca analizam sfera finantelog publice avem in vedere actiuni de prognoza si organizare bugetara, de creditare, control financiar, circulatie monetara
-daca se analizeaza operatiunile specifice activitatii financiar-fiscale,

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.