Dreptul finantelor publice

Trimis la data: 2013-10-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 220
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Csapo edina
Dimensiune: 319kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In functie de unghiul de vedere adoptat de catre cetateni, in limba romana, notiunea de "finante" are mai multe acceptiuni. Astfel, aceasta notiune ne sugereaza, de regula, ori resurse banesti ale unui contribuabil - subiect, ori ansamblul profesiunilor ce au ca obiect banii sau alte modalitati de reprezentare a acestora .
Intr-o opinie de larga circulatie europeana, se considera ca "finantele publice" au ca obiect "regulile fundamentale, organele si procedurile care permit colectivitatilor publice indeplinirea tuturor atributiilor lor cu ajutorul mijloacelor financiare". Toate aceste reguli si procedee trebuiesc aplicate "intr-un regim de drept public", pentru a se putea scoate in evidenta faptul ca "motivele, mijloacele si efectele finantelor publice sunt cu totul diferite de cele ale "finantelor private" .

In lucrarea " Continutul economic si functiile finantelor publice", Iulian Vacarel spune ca " finantele publice constituie un sistem de relatii economice prin intermediul carora se asigura formarea si repartizarea fondurilor publice de resurse financiare in scopul dezvoltarii economice si sociale a tarii, precum si satisfacerii celorlalte nevoi obstesti".

Privite in sens restrans, aceste relatiile financiare, adica finantele publice cuprind relatiile referitoare la formarea, administrarea si repartizarea fondurilor banesti ale bugetelor publice, fonduri care au caracter nerambursabil. Aceste fonduri publice se constituie, se repartizeaza si se administreaza in temeiul unor norme juridice.
Ioan Gliga in lucrarea " Dreptul finantelor publice" sustine printre altele "la fel ca alte activitati de interes economico-social, procedeele si mijloacele prin care statul si alte colectivitati publice isi procura fondurile banesti necesare se realizeaza practic numai in urma si pe baza reglementarii acestor procedee sau mijloace prin norme juridice referitoare la impozite si la modul de percepere a lor, la cheltuielile publice si la modul de efectuare a lor etc."

Aceste norme juridice care au drept obiect de reglementare finantele publice, constituie norme juridice financiare, iar totalitatea acestor norme juridice financiare alcatuiesc reglementarea juridica privind finantele pu-blice sau legislatia finantelor publice.In conditiile economiei de piata occidentale si ale proprietatii private predominate, rolul economic al statului este mai limitat, restrangandu-se asupra formarii, repartizarii si administrarii fondurilor banesti necesare satisfacerii nevoilor generate ale societatii.

Ca atare, fenomenele financiare din interiorul intreprinderilor particulare si intre acestea, sunt subordonate dreptului privat si deci nu pot fi reglementate si dirijate de catre stat prin reglementari financiare emise de acesta.Desigur ca aceasta nu va exclude obligatia tuturor agentilor economici de a organiza si conduce anumite evidente contabile si financiare necesare pentru controlul modului de determinare si plata a obligatiilor fiscale ale intreprinderilor particulare. Sub acest ultim aspect, adica al organizarii evidentelor mentionate, va interveni statul prin norme juridice finanAZciare si in sectorul privat al economiei romanesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.