Dreptul geto-dac

Trimis la data: 2014-05-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ola_aura Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etnogeneza poporului roman poate fi inteleasa mai usor prin analiza elementelor fundamentale ale organizarii politice si ale institutiilor juridice in mod cronologic. Institutii juridice la geto-daci
Desi documentatia referitoare la institutiile juridice la geto-daci este destul de saraca, totusi datorita scriitorilor antici, latini si greci si a datelor oferite de arheologie putem incropi o idee generala despre problema pusa in discutie.

Principala forma de proprietate geto-dacica a constituit-o proprietatea imobiliara (proprietatea asupra pamantului). In cadrul obstii satesti sau vicinale exista proprietate comuna (sateasca) asupra terenurilor arabile, a pasunilor, a padurilor, apelor, etc. Si proprietatea privata a individului sau familiei sale (casa, terenul inconjurator casei, bunurile personale, etc.).

Trecerea spre proprietatea privata asupra pamantului cunoaste o faza intermediara in care, desi terenul continua sa ramana proprietate colectiva, se imparte periodic intre membrii obstii, fiecare lucrand parcele ce-i reveneau prin impartire si insusindu-si roadele muncii sale.Constantin Daicoviciu conchide ca in ce priveste casa, ograda, uneltele de munca, cirezile si turmele de animale, acestea au fost private. Concluzia este desprinsa din rezultatele sapaturile arheologice de pe teritoriul tarii noastre (a se vedea "Istoria romanilor" Compendiu, pag.42).

Iordanes in "Getica" afirma ca "cei mai alesi dintre geti au fost mai intai numiti tarabostes, apoi pileati, dintre acestia se alegeau regii si preotii".Dio Casius precizeaza ca "Decebal trimise chiar mai inainte de a fi invins o solie la Traian , nu din comati, ca mai inainte, ci dintre cei mai de vaza pileati".

Cat priveste situatia sclavilor, desi aceasta nu s-a manifestat in forme clasice, este cert ca ea a existat. Strabon in "Geografia", crede ca sclavilor in lumea geto-daca li se spunea Daoi. Asadar, nobililor (tarabostes sau pileati) le era asigurata o deplina capacitate juridica, putand deveni chiar regi si preoti, iar populatia de rand (comati sau capilati) avea o capacitate juridica mai restransa. Cat priveste pe sclavi, acestia erau exclusi de la drepturile civile si politice, desi sclavia avea un caracter patriarhal.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.