Dreptul hindus

Trimis la data: 2011-08-08 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Stanislav rasmus Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul hindusilor, formindu-se inca in antichitate, si-a pastrat specificul si pina in prezent. Principalul motiv al acestei pastrari se exprima nu in particulaitatile deosebite ale acestui drept, ci in legatura strinsa a normelor lui cu institutiile sociale traditionale.In primul rind cu obstea si cu structurile de casta, foarte stabile, capabile la adaptarea in cele mai diferite credinte si ritualuri religioase, valori morale, filosofice si ideologice, care presupun un anumit mod de viata, o anumita organizare sau structura sociala.
De acest sistem de drept tine dreptul Indiei, Pachistanului, Birmei, Singapurului, Malaziei, precum si a unor state de pe partea estica a Africii.

In perioada anterioara colonizarii britanice dreptul hindus clasic nu se baza nici pe normativele formale stabilite de catre autoritatile laice, nici pe hotaririle judiciare. In fond, el se baza pe lucrarile savantilor, pe comentariile si pe culegerile lor. Toate aceste lucrari reprezinta o descriere a dreptului obisnuit. Preotii-juristi ai Indiei, fara indoiala, jucau un rol important in stabilirea obiceiurilor ce meritau o apreciere juridica.Asadar, prin dreptul hindus se subintelege dreptul personal al hindusilor, modificat de legi si obiceiuri.
Originea Sistemul Hindus de drept.

Sistemul hindus de drept este unul din cele mai vechi sisteme de drept din lume. Format catre anul 1700 i.Hr, de arieni, triburi de origine indo-europeana, raspandit nu numai pe teritoriul indiei de astazi, ci si pe teritoriul altor state, precum Iranul sau Pakistanul de azi.Ocupa un loc aparte in tipologia juridica, avind la baza religia hindusa, care nu se fundamenteaza pe texte sacre unice, precum Biblia sau Coranul, ci pe mai multe texte sacre,care plaseaza in central lor individul organizat in clase (caste), astfel ca acest sistem de drept se diferentiaza net de alte sisteme de inspiratie religioasa, cum este de exemplu sistemul de drept musulman.

Principalele scripturi hinduse se impart in 2 categorii: shruti (Vedele si Upanisadele) si smriti (Epopeile,Sutrele, Puranele). Shruti se considera a fi relevate divin, iar smriti sunt texte predate de intelepti si transmise de discipoli. Aceste lucrari,nu sunt numai religioase, ci au si o sursa de drept.Fiind un drept de inspiratie religioasa, sistemul hindus de drept a reflectat principiile hinduismului, care a sustinut ca adevarul si revelatia divina nu sunt accesibile oricui, ci numai claselor sociale superioare,deoarece oamenii nu se nasc egali.

Astfel existau 4 clase traditionale (varna), care au fost associate cu parti ale corpului creaturii cosmic,Purusha: clasa brahmanilor (brahmana) erau gura lui Purusha, clasa razboinicilor (kshatriya), bratele;oamenii de rind (vaishya), coapsele; servitorii (shruda), picioarele.Brahmanii formau casta sacerdotala si a invatatilor, kshatriya,clasa printilor si a luptatorilor. Casta vaishya era reprezentata de agricultori si comercianti, iar shruda (artizani si servitori). Erau considerate paria comunitatii, inferiori celorlati prin simpla lor nastere in aceasta casta.

Cele 4 varna cunosteau principiul organizarii ierarhice: primele 3 clase erau : dublu nascute, in sensul ca numai barbatii nascuti in aceste clase puteau asculta Veda si aveau acces la divinitate. In ceea cepriveste femeile, cel mai important moment din viata lor era casatoria, considerate un adevarat ritual de initiere in responsabilitatile corespunzatoare noului statut, dar si de raspindire a hinduismului in familie.

Aceste principii s-au regasit si in sistemul de drept, care era marcat de principiile discriminarii si al inegalitatii de tratament.Cu toate acestea, sistemul hindus de drept are si influente britanice (in special sistemul de common law), dar si influente musulmane.Pe de alta parte, in cadrul sistemului hindus de drept trebuie facuta o distinctie intre vechiul drept al comunitatilor hinduse si dreptul Indian actual.
Vechiul sistem creat de comunitatile hinduse

Hinduismul nu pretinde credinta intr-un Dumnezeu unic, un hindus poate avea mai multe zeitati, aderand la mai multe ritualuri hinduse. In ceea ce priveste dreptul hindus, el se aplica oricarui individ care recunoaste o apartenenta,un atasament la Hinduism, fara a tine cont de nationalitatea sau de locul unde traieste.In conceptia vechiului sistem de drept,accentul este pus pe comportamentul oamenilor, fiind reglementate 3 tipuri de comportament,apreciate ca veritabile stiinte: stiinta dharmei,care se refera la calitatile umane si se sintetizeaza printr-o conduita justa si echitabila.Artha, priveste interesul si inseamna imbogatirea spirituala si modalitatea de a conduce.

Kama, priveste bucuria, tot ceea ce este agreabil. Este un drept cutumiar, influentat insa in sec. XVI-XVII de faptul ca Imperiul Mongol,impune reguli ale dreptului Islamic. Ulterior, coabitarea dintre dinastia de origine turca si sultanul de la Delhi au determinat mentinerea autoritatii hinduismului in plan religios, dar pierderea autoritatii sale pe plan juridic. Pe de alta parte, dominatia britanica a facilitat patrunderea regulilor jurisprudentei sale:common law si equity.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.