Dreptul la respect in propria tara

Trimis la data: 2009-10-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 877
Autor: Marian
Dimensiune: 11kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Dreptul la respect in propria tara
Interdictia torturii a fost consacrata atât pe plan universal, cât si pe plan regional, ca un drept intangibil, care beneficiaza de o protectie absoluta. Garantarea acestei interdictii se gaseste în art. 5 din DUDO, în art. 7 din PIDCP, în art. 37 din Conventia asupra drepturilor copilului, în articolul 3 comun al celor 4 Conventii de la Geneva (care reglementeaza dreptul umanitar), în art. 1 si 26 al CADO si în art. 3 al CEDO-CSI, ca drept esential al omului care este legat în mod indisolubil de demnitatea umana.
Referat despre Dreptul la respect in propria tara
În esenta, statele au, potrivit acestor instrumente juridice internationale, atât obligatii de prevenire a practicarii torturii, cât si obligatii de a împiedica asemenea acte prin orice masura adecvata luata pe plan legislativ, administrative, judiciar, educational etc. De exemplu, pe plan legislativ statele si-au asumat obligatia atât în
ceea ce priveste interdictia torturii, cât si sanctionarea acesteia prin prevederea unor pedepse penale adecvate (art. 4 din Conventia ONU pentru prevenirea torturii, a tratamentelor cu cruzimi, ori a pedepselor inumane sau degradante).

Potrivit art. 3 din CEDO, se interzice în termeni absoluti recurgerea la tortura ori la pedepse inumane sau degradante, deoarece dreptul la interdictia torturii, a pedepselor sat tratamentelor inumane ori degradante este considerat un drept intangibil al persoanei, al carui exercitiu nu poate fi limitat în nici o situatie, si care, deci, nu suporta derogari sau limitari.

Spre deosebire de reglementarea continuta de art. 2 privind dreptul la viata, norma citata nu contine nici o nuantare a dreptului garantat si nici o cauza justificativa care sa restrânga domeniul sau de aplicare. De aceea, organele de aplicare a Conventiei au considerat necesar sa insiste mai mult asupra definitiei dreptului, conditiilor de exercitare, si asupra obligatiilor statelor parti contractante în diferite situatii.

Aceasta interdictie vizeaza în mod explicit protectia demnitatii umane ca valoare fundamentala a individului, presupunând obligatia autoritatilor statale nu numai de a nu practica tortura si pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante, ci si de a preveni orice asemenea practici în comportamentul reprezentantilor lor. Pentru a defini continutul acestui drept, jurisprudenta CEDO a identificat urmatoarele criterii:
– criteriul gravitatii sau al intensitatii suferintelor fizice si psihice produse victimei prin actiunile agentilor statului;
– criteriul aprecierii relative al actelor incriminate, decurgând dintr-o evaluare de la caz la caz a ansamblului împrejurarilor cauzei.
Prin prisma acestor criterii, s-a statuat ca distinctia dintre cele trei notiuni enuntate de norma art. 3 („tortura”, „pedepsele sau tratamentele inumane” si „pedepsele sau tratamentele degradante”) nu este una de substanta, ci de intensitate.

Astfel, orice tortura poate reprezenta si un tratament inuman, si orice tratament sau pedeapsa inumana poate constitui în mod necesar o actiune degradanta. Delimitarile concrete în materie au fost facute de Curtea de la Strasbourg prin hotarârea pronuntata în cazul Irlanda contra

Regatului Unit,7 prin conturarea a trei notiuni:
– tratamentul inuman este acel tratament care provoaca în mod intentionat suferinte fizice sau psihice presupunând o intensitate deosebita si o apreciere concreta prin prisma rigurozitatii si a efectelor produse asupra victimei (Hotarârea Tyrer contra Regatului Unit din 25 aprilie 1978),

– tortura este constituita din tratamente inumane produse în mod deliberat, care sunt exercitate cu cruzime si provoaca suferinte foarte grave (reprezentând o forma agravata a tratamentului inuman) (Hotarârea pronuntata în cazul Irlanda contra Regatului Unit din 18 ianuarie 1978)
– tratamentul degradant este rezultatul „masurilor de natura sa creeze
individului sentimente de teama, angoasa si inferioritate pentru a-l umili sau eventual pentru a-i înfrânge rezistenta fizica sau morala”.

În consecinta, a rezultat ca distinctia dintre aceste forme de afectare esentiala a demnitatii umane nu este una de substanta, ci una de intensitate. Prin urmare, orice tortura reprezinta si un tratament inuman si orice tratament inuman reprezinta în mod necesar o manifestare degradanta (Decizia Comisiei pronuntata în cazul Yagiz contra Turciei, precitata). De asemenea, Curtea a retinut ca tratamentul inuman este acea situatie determinata de o actiune sau inactiune care provoaca în mod voluntar suferinte mentale sau fizice de o anumita intensitate. Totusi, nu orice tratament inuman sau degradant poate fi retinut ca având intensitatea necesara pentru a fi considerat tortura (Hotarârea Campbell si Cossans contra Regatului Unit din 25 februarie 1982).

Potrivit jurisprudentei Curtii Europene de la Strasbourg au fost apreciate ca tratamente inumane:
– interogatoriile aprofundate, adica anchetele în care se foloseste în mod organizat violenta si sunt caracterizate printr-o repetitie a actelor si printr-o toleranta oficiala din partea autoritatilor. Acceptarea unor asemenea tratamente, în conditiile în care ele sunt cunoscute de catre autoritati reprezinta un element esential în
rationamentul critic al Curtii pentru a le califica potrivit art. 3 din CEDO (Hotarârile din 18.01.1978, în cazul Irlanda contra Regatului Unit si Tyrer contra Regatului Unit din 25.04.1978);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.