Dreptul la viata si eutanasia

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Primul criteriu precizat de Curte in acest sens este acela potrivit caruia, pentru existenta unei recurgeri justificate la forta, necesitatea utilizarii fortei trebuie analizata in mod strict si imperativ in raport de imprejurarile care determina in mod normal statul sa apeleze la mijloace coercitive ca "o conditie necesara intr-o societate democratica". Prin urmare, o asemenea cauza de justificare este acceptata doar in situatia in care toate celelalte mijloace s-au dovedit ineficiente, iar analiza Curtii este cu atat mai atenta, cu cat utilizarea fortei de catre stat este deliberata si sistematica .

Al doilea criteriu este cel al proportionalitatii dintre mijloacele utilizate si scopul urmarit prin recurgerea la forta. In hotararea pronuntata in cazul Gulec contra Turciei din 27 iulie 1998, respingand teza Guvernului potrivit caruia responsabilitatea decesului petentului revine organizatiei PKK, Curtea a statuat ca in raport de situatia existenta in sud-estul Turciei, autoritatile nationale nu au efectuat o ancheta oficiala si eficienta in legatura cu recurgerea la forta care a cauzat moartea unei persoane, si a constatat in consecinta ca mijloacele utilizate au fost disproportionate fata de scopul urmarit. Un rationament asemanator a fost folosit de Curte si in hotararea McCann.

In hotararea din 28 iulie 1998 data in cazul Ergi contra Turciei, pentru a ajunge la concluzia incalcarii art. 2 din CEDO, in absenta elementelor probatorii convingatoare ale statului parat cu privire la conditiile de utilizare a fortei in timpul ambuscadei utilizate impotriva unor membri PKK, Curtea a considerat ca nu au fost luate masurile necesare pentru evitarea punerii in pericol a populatiei civile in zona.

Elementele constitutive ale dreptului la viata determina natura obligatiilor ce incumba statelor, obligatii care sunt de doua categorii: negative (de abtinere) si pozitive (de actiune).
Dreptul la viata presupune atat obligatia statului de a nu provoca moartea cu intentie, decat in cazul executarii unei hotarari judecatoresti pentru aplicarea unei sanctiuni penale cu pedeapsa capitala in conditiile legii.

In consecinta, chiar daca norma europeana nu a interzis, in mod expres, orice suprimare a vietii, admitand decesul rezultat din acte licite de razboi, in prezent, dreptul la viata s-a impus ca un principiu esential.
Amendarea succesiva a textului initial al CEDO, prin Protocoalele aditionale nr. 6 (din anul 1983) si, respectiv 13 (din anul 2002), a influentat dreptul la viata consacrat de art. 2 din Conventie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.