Dreptul mediului

Trimis la data: 2013-05-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: marc_claudia27
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Definitia, metoda de reglementare si obiectul dreptului mediului.
DREPTUL MEDIULUI = ramura de drept distincta din sistemul de drept romanesc, formata din totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile dintre persoane stabilite in legatura cu protectia si dezvoltarea mediului. OBIECTUL dreptului mediului il reprezinta relatiile sociale ce se nasc in legatura cu conservarea si dezvoltarea mediului natural si artificial.
METODA de REGLEMENTARE in dreptul mediului reprezinta pozitia sau atitudinea pe care statul o alege pentru reglementarea relatiilor sociale de mediu. Relatiile sociale privind protectia si dezvoltarea mediului sunt reglementate prin norme imperative, obligatorii, de la care nu se poate deroga.Statul intervine in mod autoritar si direct in reglementarea juruduca a raporturilor sociale de mediu datorita faptului ca protectia si dezvoltarea mediului reprezinta o problema de interes national.

Principiile dreptului mediului. Principiile dreptului mediului => reprezinta idei calauzitoare ce exprima adevaruri fata de care activitatea legislativa si desfasurarea activitatilor de protectie si dezvoltare a mediului trebuie sa fie conforme. Principiile cuprind reguli ce exprima esenta politicii de mediu a statului si pot fi deduse fie pe cale de interpretare a reglementarilor legale, formulate in doctrina, fie pot fi formulate direct in normele juridice.

Principiul prevenirii poluarii => presupune atit activitati de prevenire a producerii poluarii sau de degradarii mediului, cit si activitati de limitare sau eliminare a efectelor daunatoare a;e poluarii, insotite de stabilirea responsabilitatilor si sanctiunilor ce se impun. Principiul precautie in luarea deciziilor de catre autoritatile cu atributii in protectia mediului. Precautia ca masura de prudenta, trebuie sa caracterizeze luarea oricarei decizii in domeniul protectiei mediului in scopul excluderii oricaror riscuri de poluare.

Principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor => presupune protectia ecosistemelor, conservarea biodiversitatii, precum si utilizarea si gospodarirea durabila a resurselor naturale ale mediului.
Principiul "poluatorul plateste" => exprima ideea ca cel ce polueaza va suporta rigorile legii indiferent daca este culpabil sau nu. Principiul cooperarii => aplicabil in domeniul protectiei mediului intre cei ce detin, administreaza si folosesc factorii de mediu pornind de la premisa dupa care lupta impotriva poluarii, pe plan intern, este eficienta numai daca intre stat, agentii economici, organele nestatale si cetateni exista o cooperare in acest sens.

Luind in considerare realitatea ca poluarea nu are frontiera, se impune cu necesitate si cooperarea internationala intre state dar si intre diferitele organizatii si organisme internationale in scopul prevenirii si inlaturarii efectelor poluarii. Principiul prioritatii sanatatii si vietii oamenilor => se exprima ideea dupa care omul este cel mai important element al mediului, el ocupind o pozitie centrala in mediul natural, ceea ce impune protectia vietii si sanatatii sale prin toate mijloacele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.