Dreptul muncii - 11

Trimis la data: 2014-01-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rusu Daniel Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contractului individual de munca se caracterizeaza prin subordonarea salariatului fata de angajator. Salariatul este obligat sa respecte normele de disciplina a muncii, deoarece nu se poate concepe o munca, oricare ar fi aceasta, intr-un sistem determinat de relatii sociale, fara existenta unor norme disciplinare obligatorii.
In toate cazurile, prerogativa de conducere a angajatorului se transpune in practica in posibilitatea acestuia de a da ordine, scrise sau verbale, care, daca sunt legale, trebuie executate de catre salariati.

Daca, insa, salariatii executa un ordin vadit ilegal vor raspunde disciplinar (eventual, si patrimonial).
In schimb, de regula, salariatii nu au obligatia legala de a verifica un ordin al superiorului ierarhic care, prin ipoteza, ar fi inoportun (in sensul ca, desi legal, ordinul in cauza - odata transpus in viata - ar produce consecinte negative).

Daca se da un astfel de ordin inoportun si salariatii il executa, ei nu raspund disciplinar, cu exceptia acelor salariati care, potrivit legii sau contractului individual de munca, au indatorirea de a verifica si oportunitatea ordinelor, iar nu numai legalitatea lor.
B). a) Raspunderea disciplinara este o raspundere specifica dreptului muncii izvorata din incheierea contractului individual de munca.
Are caracter intuitu personae, deoarece raspunde disciplinar numai salariatul care a savarsit cu vinovatie o abatere disciplinara, neputand exista o raspundere disciplinara pentru altul sau o transmitere a acesteia mostenitorilor salariatului.

Si celelalte categorii de personal care se afla in raporturi juridice de munca - magistrati, functionari publici, cooperatori - cunosc norme proprii de reglementare a raspunderii lor disciplinare. Fata de aceste norme proprii, normele din Codul muncii referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor constituie norme de drept comun.
Legea reglementeaza in favoarea angajatorului posibilitatea ca, atunci cand salariatul savarseste o abatere disciplinara, sa-l poata sanctiona disciplinar. Asadar, savarsirea unei abateri disciplinare constituie, legal, conditia necesara si suficienta pentru a interveni raspunderea disciplinara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.