Dreptul muncii - ramura de drept autonoma

Trimis la data: 2014-01-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Rusu Daniel Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatiile sociale cuprind, ca o componenta fundamentala, si relatiile de munca. In cadrul acestora, o persoana pune la dispozitia unei alte persoane forta sa de munca (aptitudinile fizice si intelectuale de care dispune) in schimbul unei plati.
Reglementarea acestei relatii sociale prin norme juridice o converteste intr-un raport juridic de munca.
Munca este cardinala pentru existenta societatii si a omului insusi. In Romania, reglementarea raporturilor de munca cunoaste patru momente fundamentale:

Munca este cardinala pentru existenta societatii si a omului insusi. In Romania, reglementarea raporturilor de munca cunoaste patru momente fundamentale: doua in societatea capitalista (prin adoptarea Legii din 1929 asupra contractelor de munca si a Codul muncii din 2003) si doua in societatea socialista (prin adoptarea Codului muncii din 1950 si a Codului muncii din 1973).

Pana dupa al II-lea razboi mondial, calificarea muncii era controversata: daca aceasta era sau nu o marfa. Imediat dupa razboi, in Constitutia Organizatiei Internationale a Muncii, creata in 1919, s-a prevazut expres ca munca nu este o marfa. Ca atare, calificarea muncii ca o marfa este, in prezent, stiintific eronata.
Nefiind o marfa, ea nu se supune legilor care vizeaza marfurile (cum este cazul, legii concurentei, a legii comertului electronic etc.). Cu toate acestea, are anumite caracteristici specifice marfurilor, dar acestea sunt subsidiare.

B). Scurt istoric. De-a lungul unei perioade mai indelungate decat un secol (secolul XX), reglementarile din domeniul legislatiei muncii din Romania au parcurs etape istorice diferite.
Ultima parte a secolului al XIX-lea, urcand apoi, ca perioada, pana in 1929, s-a caracterizat, ca prima etapa, prin reglementari de debut pentru legislatia industriala, partiale si disparate, insuficient corelate intre ele.

In contextul dezvoltarii economice de dupa Marea Unire din 1918 si al crearii Organizatiei Internationale a Muncii, in deceniul 1919 - 1929 au intrat in vigoare o serie de acte normative importante - Legea reglementarii conflictelor de munca din 1920; Legea sindicatelor profesionale din 1921; Legea repausului duminical din 1925; Legea privind organizarea serviciului de inspectie a muncii din 1927; Legea pentru ocrotirea muncii femeilor si copiilor si durata muncii din 1928.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.