Dreptul muncii

Trimis la data: 2012-01-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Laura catalina Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin sentinta civila nr. 766 din 20 aprilie 2010 a Tribunalului Arad, pronuntata in dosarul nr. 5775/108/2009, s-a admis actiunea civila exercitata de reclamanta in contradictoriu cu parata, avand ca obiect constatarea nulitatii/anularea deciziei rectorului universitatii prin care s-a dispus incetarea contractului individual de munca incheiat intre reclamanta si parata, constatarea nulitatii/anularea hotararii senatului universitatii, prin care s-a mentinut hotararea senatului universitatii prin care s-a dispus desfiintarea postului de asistent titular ocupat de reclamanta, incepand cu anul universitar 2009 - 2010.

In considerentele hotararii, tribunalul a statuat ca, prin decizia Curtii s-a statuat cu putere de lucru judecat ca intimata a procedat la organizarea activitatii Universitatii cu ignorarea prevederilor imperative ale art. 84 alin. 1 si 5 din Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic, care impun senatelor universitatilor conditii legale obligatorii in exercitarea atributiilor de stabilire a formatiunilor de studiu si dimensiunilor acestora.

In contextul in care scopul urmarit de legiuitor prin fixarea unor limite in ce priveste numarul de studenti intr-o grupa de studii a fost acela de a asigura un standard minimal de calitate activitatii didactice universitare, finalitate care, luand in considerare domeniul de reglementare, face ca interesul ocrotit prin norma juridica incalcata de intimata sa fie unul public iar nu individual.

Este adevarat ca, in principiu, autonomia universitara, explicata cu ajutorul art. 89 alin.1 din Legea invatamantului nr. 84/1995 consta in dreptul comunitatii universitare de a se conduce, de a-si exercita libertatile academice fara nici un fel de ingerinte ideologice, politice sau religioase, de a-si asuma un ansamblu de competente si obligatii, printre care organizarea activitatii didactice in ansamblu si a structurii de personal ocupa un rol esential.

Exercitarea prerogativelor ce decurg din consacrarea principiului autonomiei universitare nu pot excede cadrului legal, optiunilor si orientarilor strategice nationale ale dezvoltarii invatamantului superior.S-a mai apreciat ca este intemeiata si critica adusa de recurenta modului arbitrar de derulare a procedurii de stabilire a statelor de functii in cadrul paratei.

Astfel parata a ignorat prevederile art. 84 alin.4 din Statut, dar si pe cele ale art. 130 din Carta Universitatii, potrivit carora propunerea statelor de functii se face de membrii catedrei, cu votul unei majoritati simple din numarul membrilor, ceea ce implica luarea unei hotarari in acest sens. Neregularitatile procedurii de reorganizare a activitatii paratei intimate sunt tot atatea motive pentru care instanta de recurs a admis actiunea reclamantei.

Or, este stiut ca efectele hotararilor judecatoresti se produc, inainte de toate, inter - partes, iar acestea constau in concretizarea dreptului sau interesului legitim in raport cu dispozitiile legale ce au fost aplicate in acel litigiu.In cauza, insa, ca efect al hotararii judecatoresti irevocabile mentionate, prin decizia Rectorului Universitatii s-a dispus reintegrarea reclamantei in postul detinut anterior emiterii deciziei de incetare a contractului individual de munca al acesteia, pentru ca la 2 zile de la data emiterii deciziei cu numarul mai inainte mentionat, privind reintegrarea,

Senatul Universitatii a hotarat din nou desfiintarea postului de asistent titular al reclamantei, incepand cu anul universitar 2009 - 2010, prin hotararea aceluiasi senat universitar s-a mentinut hotararea emisa cu o zi inainte, identificata mai sus, si in aceeasi zi Rectorul Universitatii a emis decizia prin care s-a dispus incetarea contractului de munca al reclamantei, retinandu-se desfiintarea postului de asistent titular al acesteia, incepand cu anul universitar 2009 - 2010, ca urmare a imposibilitatii constituirii normei didactice si aplicabilitatea prevederilor art. 65 din Codul muncii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.