Dreptul penal si procesual penal in epoca feudala

Trimis la data: 2015-09-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Florentina_S Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In Tarile Romane, dreptul penal feudal, criticabil pentru orientarea lui manifesta de clasa, era totusi departe de-a putea fi considerat primitiv. El era, dimpotriva, evoluat si in curent cu ideile epocii, avand la baza principii avansate cum ar fi cel al utilitatii pedepsei - prevenirea savarsirii de noi infractiuni - sau cel al legalitatii incriminarii - fiind incriminate infractiunile contra statului, a domniei, bisericii, contra vietii sau a patrimoniului.
Spre deosebire de dreptul penal al altor popoare (germani, slavi, etc) in care toate infractiunile erau considerate delicte private, la romani domnia a facut ca toate infractiunile sa fie publice. C

Raspunderea penala se nastea, de regula, din cauza rezultatului faptei si avea drept criteriu acest rezultat. In consecinta, in majoritatea cazurilor tentativa nu se pedepsea (ea fiind, in general lipsita de rezultat material). Cu toate acestea, in infractiunile indreptate impotriva Domnului
Dreptul penal si procesual penal in epoca feudala
In Tarile Romane, dreptul penal feudal, criticabil pentru orientarea lui manifesta de clasa, era totusi departe de-a putea fi considerat primitiv.

El era, dimpotriva, evoluat si in curent cu ideile epocii, avand la baza principii avansate cum ar fi cel al utilitatii pedepsei - prevenirea savarsirii de noi infractiuni - sau cel al legalitatii incriminarii - fiind incriminate infractiunile contra statului, a domniei, bisericii, contra vietii sau a patrimoniului.
Spre deosebire de dreptul penal al altor popoare (germani, slavi, etc) in care toate infractiunile erau considerate delicte private, la romani domnia a facut ca toate infractiunile sa fie publice.

Continuand traditia romana, dreptul penal romanesc deosebea intre infractiuni intentionate si neintentionate, ce erau sanctionate mai usor. Era incriminata tainuirea, tentativa si recidiva, precum si legitima aparare si circumstantele atenuante.
Pedepsele erau aplicate individual vinovatilor, spre deosebire de dreptul penal primitiv, in care ele erau aplicate grupului social (familie, clan) din care facea parte vinovatul.
INFRACTIUNEA
In dreptul penal feudal roman constituia infractiune fapta considerata periculoasa de catre clasa dominanta si sanctioncazul infractiunilor contra statului sau Domnului.

1. Dusegubina - se aplica pentru omor, talharie, furt, incest, adulter. Cu timpul a ajuns sa insemne pedeapsa colectiva (globala). Raspunderea revenea satelor in cazul in care omorul s-a produs intre hotare.2. Confiscarea - consta in pierdera bunurilor vinovatului, total sau partial, in folosul domnului, al victimei sau rudelor ei. Se aplica in caz de omor, incest, rapire, sodomie, defaimare, viol si hiclenie.3. Gloaba - era amenda platita domniei si era distincta de despagubirea victimei sau rudelor ei. Era gloaba mare si gloaba mica, in functie de gravitatea faptei. S-a aplicat pentru multe infractiuni: omor, talharie, furt, rapire, viol, bataie, infractiuni la viata sexuala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.