Dreptul penal si procesual penal in epoca feudala

Trimis la data: 2005-02-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Ana Spirea Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In Ţarile Române, dreptul penal feudal, criticabil pentru orientarea lui manifestă de clasa, era totuşi departe de-a putea fi considerat primitiv. El era, dimpotriva, evoluat şi în curent cu ideile epocii, având la bază principii avansate cum ar fi cel al utilităţii pedepsei – prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni – sau cel al legalităţii incriminării – fiind încriminate infracţiunile contra statului, a domniei, bisericii, contra vieţii sau a patrimoniului.

Spre deosebire de dreptul penal al altor popoare (germani, slavi, etc) în care toate infracţiunile erau considerate delicte private, la români domnia a făcut ca toate infracţiunile să fie publice. Continuând tradiţia romana, dreptul penal românesc deosebea între infracţiuni intenţionate si neintenţionate, ce erau sancţionate mai usor. Era incriminată tăinuirea, tentativa si recidiva, precum şi legitima apărare şi circumstanţele atenuante. Pedepsele erau aplicate individual vinovaţilor, spre deosebire de dreptul penal primitiv, în care ele erau aplicate grupului social (familie, clan) din care făcea parte vinovatul.

I. INFRACŢIUNEA
In dreptul penal feudal român constituia infracţiune fapta considerată periculoasă de către clasa dominantă si sancţionată de puterea publica cu pedeapsa penală.

Infracţiunea a cunoscut, în timp, diverse denumiri: faptă, faptă rea, greşeala mare, vină, vinovăţie, păcat, etc. Noţiunile de infracţiune (vină) si pedeapsă penala au existat in Ţarile Române şi anterior constituirii lor în state feudale. Obştile satesti au aplicat un drept penal nescris, stabilit prin obicei. Justiţia obştii era o justitie socială, „cvasistatală”, care nu poate fi confundata cu justitia privată. Cu toate acestea se întâlnesc in statele feudale româneşti, resturi de justiţie privată: compoziţiunea si răspunderea colectivă.

a. Compoziţiunea-este înţelegerea dintre vinovat si victima sau rudele acesteia, prin care vinovatul, prin plata unei sume de bani sau darea de bunuri, îşi răscumpăra vina. In Transilvania, caracterul de clasă al acestei instituţii era demonstrat de faptul că actele normative care tarifau răscumpararea, stabileau sume diferite, în funcţie de statutul social al victimei (pentru nobili –66 de florini, pentru ţărani –25 de florini).

b. Răspunderea penală colectivă-reprezinta si ea o supravieţuire a timpurilor străvechi cand oamenii găseau firesc să raspundă pentru vina unui membru al grupului din care faceau parte. La români existau doua forme ale raspunderii penale colective:

1.Răspunderea solidară a obştii
Obştea avea obligaţia să prindă şi să sancţioneze pe infractori. După întemeierea statului feudal, obligaţia prinderii si descoperirii infractorilor a rămas in sarcina obştii, iar in caz de nereuşita, aceasta avea obligaţia de a plăti o gloabă insemnată (duşegubina). Această normă de drept primitivă nu se afla in pravile ci avea un caracter consuetudinar. In schimb, în Transilvania, responsabilitatea colectiva a obştii sătenilor a fost reglementată in legislaţia scrisă.

2.Răspunderea familială
A fost aplicată excepţional si abuziv de catre domnitori care, în caz de hiclenie (înaltă trădare) extindeau pedepsele şi asupra familiei celui vinovat De subliniat este faptul că nici pravilele si nici obiceiul pământului nu prevedeau că pentru vina cuiva ar răspunde penal membrii familiei vinovatului.

c. Răzbunarea sângelui –era cea de-a treia rămăşiţă a sistemului penal primitiv în care rudele celui ucis aveau dreptul şi datoria să-l răzbune contra ucigaşului sau rudelor acestuia.
La români, cel puţin după constituirea statelor feudale, răzbunarea sângelui nu a existat ca sistem legal de represiune penală.

II. PEDEAPSA
In dreptul feudal român, pedepsele erau aplicate individual vinovaţilor, nu ca în dreptul penal primitiv când ele erau aplicate grupului social (familie, clan) căruia îi aparţinea vinovatul. Principiul răspunderii penale individuale era prevăzut in pravilă şi în general era respectat.

Pedepsele aveau următoarele caracteristici principale:
- Având ca scop intimidarea, ele erau in general expiatorii, lipsindu-le finalitatea corectivă (reeducarea);
- Pedepsele nu erau numai cele prevăzute de pravile; Domnul avea dreptul să aplice şi pedepse neprevăzute în pravile (principiul legalitaţii pedepsei);
- Cumulul de pedepse era admis;
In raport cu statutul social al vinovatului, pedepsele erau inegale; pentru aceeaşi faptă – pedepse diferite;
- Majoritatea pedepselor erau lăsate a fi fixate „dupa voia judecătorului”;
- Pedepsele erau producătoare de venituri pentru Domn sau dregătorii care judecau;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.