Dreptul proprietatii intelectuale

Trimis la data: 2015-05-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Luminita_I Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oamenii realizeaza opere artistice, folosesc semne ale activitatii lor in anumite domenii si pe o anumita treapta de dezvoltare a fost necesara interventia legiuitorului care a introdus norme juridice prin care a reglementat relatiile specifice intervenite intre oameni cu privire la aceste opere, creatii si semne. Ansamblul acestor norme juridice a devenit institutia juridica a proprietatii intelectuale.
Proprietatea intelectuala cuprinde 2 mari domenii:
- drepturile de autor si drepturile conexe
- drepturile proprietatii industriale

Drepturile de autor= ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale ce decurg din crearea si valorificarea operelor stiintifice, literare si artistice.
Obiectul drepturilor de autor= operele de creatie intelectuala din domeniile stiintifice, literare si artistice.
Leguitorul emite norme juridice care determina aparitia unor drepturi subiective, iar pentru ca aceste drepturi subiective nascute in legatura cu o opera sa fie drepturi de autor e necesar ca opera creata sa indeplineasca anumite conditii cumulative.

In masura in care sunt indeplinite cumulativ, autorul operei devine titular al drepturilor de autor fara nicio formalitate.
Spre a se bucura de protectie juridica nu-i necesara inregistrarea operei la anumite organe de stat sau la anumite organizatii profesionale (Uniunea Scriitorilor de ex.).
Aceasta reprezinta o deosebire importanta fara de creatiile industriale si semnele distinctive, adica obiectele proprietatii industriale.

Simplul fapt al crearii operei e suficient pentru ca autorului acestuia sa i se recunoasca aceasta calitate de autor si de titular al drepturilor personale nepatrimoniale si a celor patrimoniale.
Din clipa finalizarii operei se nasc drepturile de autor (dreptul de a decide daca poemul o sa fie publicat sau nu; daca el o sa fie publicat-dreptul de a primi o remuneratie etc.).

Daca de exemplu un manuscris este furat dupa ce este finalizat, faptul ca el apartine unei anumite persoane poate fi demonstrat prin diferinte mijloace de proba (de ex.cu martori sau prin studierea scrisului) - ne aflam pe taramul faptelor juridice stricto sensu.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.