Dreptul subiectiv de proprietate industriala

Trimis la data: 2015-04-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deci reprezinta o posibilitate(o facultate) a titularului, iar nu o obligatie.
In anumite imprejurari titularul dreptului subiectiv de propr.industriala are chiar si o obligatie. De ex.: in cazul inventiei brevetate, titularul de brevet are obligatia de a exploata acea inventie si daca nu o face intr-un anumit termen si-n anumite conditii, el va putea fi sanctionat prin instituirea unei licente obligatorii acordata unei terte persoane care este interesata si face dovada ca poate aplica acea inventie.
La fel, in materie de marci, daca titularul acesteia nu o foloseste in anumite conditii inauntrul unui termen de 5 ani, el va putea fi decazut din prerogativele sale asupra acelei marci.
La fel, in materie de marci, daca titularul acesteia nu o foloseste in anumite conditii inauntrul unui termen de 5 ani, el va putea fi decazut din prerogativele sale asupra acelei marci.
Dreptul este oferit titularului, dar aceasta conferire se face de catre leguitor deopotriva cu intentia ca pe aceasta cale sa poata fi rezolvata cat mai rapid o anumita necesitate sociala. Ex.:inventarea unui medicament, a unui stilou- interesul leguitorului ca ea sa fie implementata cat mai rapid si de ea sa beneficieze cat mai multe persoane.

In aceasta materie recunoasterea legala se realizeaza prin parcurgerea unei proceduri formale care adeseori e complicata si indelungata.
Prin comparatie, dr.de autor e recunoscut fara nicio formalitate din chiar clipa crearii operei.
In aceasta materie, a propr.industriale, exista niste titluri de protectie juridica (acte administrative).Titularul dreptului poate fi atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica.

Specificul acestui drept subiectiv il constituie prerogativa folosintei, exploatarii asupra bunului respectiv si care e exclusiva.
Titularul dreptului de exploatare exclusiva mutatis mutandis are prerogative care sunt extrem de asemanatoare cu acelea recunoscute titularului dr.de propr.in sensul clasic: jus posidendi, jus utendi, jus fruendi si jus abutendi.
Totusi, exista unele diferente itnre situatia dr.de propr.clasic si situatia dr.de propr.industriala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.