Dreptul subiectiv de proprietate industriala

Trimis la data: 2015-04-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristina_A Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deci reprezinta o posibilitate(o facultate) a titularului, iar nu o obligatie.
In anumite imprejurari titularul dreptului subiectiv de propr.industriala are chiar si o obligatie. De ex.: in cazul inventiei brevetate, titularul de brevet are obligatia de a exploata acea inventie si daca nu o face intr-un anumit termen si-n anumite conditii, el va putea fi sanctionat prin instituirea unei licente obligatorii acordata unei terte persoane care este interesata si face dovada ca poate aplica acea inventie.
La fel, in materie de marci, daca titularul acesteia nu o foloseste in anumite conditii inauntrul unui termen de 5 ani, el va putea fi decazut din prerogativele sale asupra acelei marci.

La fel, in materie de marci, daca titularul acesteia nu o foloseste in anumite conditii inauntrul unui termen de 5 ani, el va putea fi decazut din prerogativele sale asupra acelei marci.
Dreptul este oferit titularului, dar aceasta conferire se face de catre leguitor deopotriva cu intentia ca pe aceasta cale sa poata fi rezolvata cat mai rapid o anumita necesitate sociala. Ex.:inventarea unui medicament, a unui stilou- interesul leguitorului ca ea sa fie implementata cat mai rapid si de ea sa beneficieze cat mai multe persoane.

In aceasta materie recunoasterea legala se realizeaza prin parcurgerea unei proceduri formale care adeseori e complicata si indelungata.
Prin comparatie, dr.de autor e recunoscut fara nicio formalitate din chiar clipa crearii operei.
In aceasta materie, a propr.industriale, exista niste titluri de protectie juridica (acte administrative).Titularul dreptului poate fi atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica.

Specificul acestui drept subiectiv il constituie prerogativa folosintei, exploatarii asupra bunului respectiv si care e exclusiva.
Titularul dreptului de exploatare exclusiva mutatis mutandis are prerogative care sunt extrem de asemanatoare cu acelea recunoscute titularului dr.de propr.in sensul clasic: jus posidendi, jus utendi, jus fruendi si jus abutendi.
Totusi, exista unele diferente itnre situatia dr.de propr.clasic si situatia dr.de propr.industriala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.