Dreptul transporturilor

Trimis la data: 2015-09-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_F
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul activitatii de transport presupune deplasarea in spatiu a bunurilor, marfurilor si persoanelor de catre un transportator, activitate care este o madalitate de infaptuire a intereselor de natura socio-economica, reglementate juridic.
Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la sfarsitul sec XV-lea si sa desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul sec al XIX-lea transportul se facea numai pe cai de comunicatii terestre si pe cai navigabile.
Carausul - este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca sa se transporte un obiect oarecare. Denumirea de caraus este data in doua acceptiuni: prima - de intreprindere de transport care isi asuma obligatia de a executa deplasarea de bunuri sau persoane in nume propriu: a doua - de intreprindere care face sa se transporte marfuri sau persoane, se refera atat la marfurile succesive si la asa zisii comisionari.

Comisionarul este considerat ca fiind un intermediar care se interpune intre proprietarul sau posesorul marfurilor si transportator, in temeiul contractului de expeditie. Contractul de expeditie imbraca forma unui contract de comision sau forma unui contract de mandat. In baza contractului de expeditie, comisionarul - expeditor se obliga, in schimbul unui comision sa incheie in nume propriu dar pe seama comitentului unul sau mai multe contracte de transport, si sa efectueze anumite operatii materiale specifice transportului de marfuri.

Calatorul - intervine ca parte in contractul de transport de persoane. Calitatea sa de profesionist sau neprofesionist nu intereseaza sub nici o forma deoarece acesta nu influenteaza natura raporturilor juridice in contractul de transport de persoane.
Expeditorul - poate fi orice persoane fizice sau juridice ale carei interese se refera la incheierea unui contract de transport de marfuri si bagaje. Expeditorul la data incheierii contractului de transport detine facultatea sa nominalizeze in documentul de transport persoana beneficiaruluirespectiv persoana careia ii va fi eliberata marfa la capatul calatoriei. Pot avea calitatea de expeditor persoanele juridice de drept public si privat .

Destinatarul - este aceea persoana fizica sau juridica careia transportatorul ii va elibera marfa la locul stipulat in contract. In ceea ce priveste pozitia destinatarului in contractul de transport se poate afirma ca desii nu participa efectiv la incheierea contractului de transport, dobandeste anumite drepturi si obligatii decurgand din contractul incheiat anterior intre expeditor si caraus devenind un asa zis tert beneficiar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.