Dreptul transporturilor

Trimis la data: 2009-08-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela turcu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul activitatii de transport presupune deplasarea in spatiu a bunurilor, marfurilor si persoanelor de catre un transportator, activitate care este o madalitate de infaptuire a intereselor de natura socio-economica, reglementate juridic.Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la sfarsitul sec XV-lea si sa desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul sec al XIX-lea transportul se facea numai pe cai de comunicatii terestre si pe cai navigabile.
Caracterul autonom si cel comercial al contractului de transport trebuie intelese ca trasaturi indispensabile pt executarea obligatiilor expeditorului fata de destinatar, obligatii cer isi au izvorul intr-un raport juridic preexistent contractului de transport izvorand de cele mai multe ori din vanzarea marfurilor respective catre un anumit cumparator cu sediul diferit de cel al producatorului.

Autonomia contractului de transport este evidentiata si in cazul litigiilor, partea care reclama daune de la caraus in baza unui contract de transport trebuie sa faca dovada calitatii sale de parte contractanta, iar nu un titlu de proprietate asupra lucrului predat pt transport, proprietarul lucrului predat neavand calitatea de a figura ca parte in proces.Caracterul comercial al contractului de transport rezulta din calitatea de comerciant al transportului.

PARTILE CONTRACTULUI DE TRANSPORT
Carausul - este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca sa se transporte un obiect oarecare. Denumirea de caraus este data in doua acceptiuni: prima - de intreprindere de transport care isi asuma obligatia de a executa deplasarea de bunuri sau persoane in nume propriu: a doua - de intreprindere care face sa se transporte marfuri sau persoane, se refera atat la marfurile succesive si la asa zisii comisionari.

Comisionarul este considerat ca fiind un intermediar care se interpune intre proprietarul sau posesorul marfurilor si transportator, in temeiul contractului de expeditie. Contractul de expeditie imbraca forma unui contract de comision sau forma unui contract de mandat. In baza contractului de expeditie, comisionarul - expeditor se obliga, in schimbul unui comision sa incheie in nume propriu dar pe seama comitentului unul sau mai multe contracte de transport, si sa efectueze anumite operatii materiale specifice transportului de marfuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.