Drepturi de autor

Trimis la data: 2016-01-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: haidauromina
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul de autor" este o sintagma care defineste legislatia ce se refera la protectia operelor de creatie. Prin "opera de creatie" se intelege orice creatie intelectuala, incluzand aici atat lucrarile stiintifice si tehnice, cat si cele datorate imaginatiei: literatura, pictura, muzica, arhitectura, coregrafie etc).
Dreptul de autor rezerva autorilor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor in orice mod. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat intr-un mod analog bunurilor materiale.
Cele doua premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc in drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare in Declaratia universala a drepturilor omului:
Fiecare are dreptul la protectia intereselor morale si materiale ce decurg din orice productie stiintifica, literara sau artistica al carui autor este; Orice persoana are dreptul sa ia parte in mod liber la viata culturala a societatii, sa se bucure de arte si sa participe la progresul stiintific si la binefacerile ce rezulta de aici;"
Din aceste premize decurg cele doua ratiuni importante care au condus la instituirea dreptului de autor in societatea moderna. In primul rand pentru ca autorul sa poata ramane stapan pe folosinta care este data operei sale si sa poata pretinde, in aceasta calitate, o remuneratie. In al doilea rand, pentru ca societatea sa poata avea acces la opera sa.

Cele doua principii sunt in stransa dependenta, iar legile privind dreptul de autor urmaresc stabilirea unui echilibru cat mai just intre acestea. Astfel, societatea incurajeaza autorul in publicarea operelor sale, pentru ca acestea sa ajunga in acest fel la dispozitia tuturor. In acest scop ii garanteaza autorului o exclusivitate suficienta pentru ca acesta sa poata ceda o parte unui editor care sa-i publice opera (in lipsa unei exclusivitati editorul nu ar avea garantia ca un concurent nu va publica simultan aceeasi opera).

Pe de alta parte, societatea fiind cea care creaza conditiile de lucru ale autorului, se considera indreptatita sa dispuna, in anumite limite, de operele publicate. Astfel, durata exclusivitatii este limitata in timp, dupa care opera devine un bun public. Pe de alta parte, in unele tari legislatia limiteaza chiar exclusivitatea autorului, admitand notiunea de bons usages, adica dreptul de a utiliza scurte citate dintr-o opera fara autorizarea autorului (de pilda in studii critice sau cercetari personale).

Denumirea engleza copyright este perfect echivalenta notiunii "drept de autor". Ea provine de la primul act care a recunoscut dreptul exclusiv al autorilor de a-si tipari lucrarile sau de a autoriza tiparirea lor: The Copyright Act, promulgat in Anglia in 1709 si cunoscut sub numele Statute of Anne. Ca si alte opere protejate, programele pentru calculator sunt opere de creatie intelectuala (conform Art. 7 din lege), rezultat nu al unei munci mecanice, executate cu mijloace tehnice obisnuite sau cu ajutorul unor cunostinte ce stau la indemana oricui.

Programele de calculator sunt opere de creatie intelectuala, a caror valoare nu este data de suportul material pe care programul in sine este fixat si nici de munca depusa pentru realizarea acestor suporturi numite generic CD-Rom-uri. Valoarea protejata de lege este chiar creatia intelectuala originala concretizata in programul pentru calculator.Protectia programelor de calculator
In exprimarea Articolului 72 din lege, "protectia programelor de calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatii si sistemele de operare exprimate in orice fel de limbaj, (...), materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.

" Mai mult chiar, legea romana protejeaza programele de calculator "independent de valoarea si destinatia lor" concreta. Protectia acordata de lege nu se opreste numai la obiectul dreptului de autor. Este protejat deopotriva si titularul acestui drept, autorul programului de calculator respectiv. Potrivit legii (Art. 12 din Legea dreptului de autor), autorul programului are dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.