Drepturi morale 2

Trimis la data: 2011-07-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 31
Autor: Baboi daniela Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dr. la paternitatea operei se intemeiaza pe necesitatea de a respecta legatura fireasca dintre creatorul si opera sa garantand titularului anumite prerogative:
-dr. de a se comporta in raport cu opera respectiva ca si creatorul ei
-dr. de a i se recunoaste de catre terti calitatea de creator al operei
-dr. de a beneficia de toate prerogative pe care legatura le confera creatorului operei
-dr. de a se opune oricarui act prin care s-ar aduce atingere prerogativelor recunoscute de lege
-dr. de a apela la nevoiei la forta de constrangere a statului pentru a -si ocroti interesele.

Exercitiul dr. la paternitate asupra operei se poate transmite prin mostenire pe timp nelimitat astfel mostenirea dobandesc calitate procesuala activa in acele litigi in care se pune in discutie recunoasterea calitati de autor a creatorului operei.

Dr. de a decide asupra numele sub care opera va fi adusa la cunostiinta publica consta in posibilitatea juridica conferita autorului de a stabili cuvantul sau grupurile de cuvonte atasate denumite operei care au rolul de a implica persoanei autorului, creatiei intelectuale. Acest dr. confera titularului posibilitatea de a da publicitatii operei sub numele sau sau sub pseudonim.

Dr. de a pretinde respectarea integritati operei conferita titularului urmarind prerogative:
-dr. de a pretinde tertilor sa respecte integritatea operei
-dr. de a se opune oricarei modificari sau transformari si in general oricarei atingeri aduse operei
-dr. de a apela la nevoie la forta coercitiva a statului pentru prevenirea constatarea sau incetarea incalcari dr. ori pentru stabilirea si acoperirea prejudiciului suferit ca urmare a nesocotiri integritati operei avand in vedere faptul ca dr. nesocotit este un dr. moral si prejudiciul cauzat este tot de natura morala.

Onoarea consta in sentimentul de auto pretuire pe care il cere fiecare persoana fizice iar reputatia consta in respectul de care se bucura persoanele din partea celorlanti.Dr. de a retracta opera - dr. simetric opus dr. de a divulga operei, astfel pentru exercitarea dr. de a retracta este absolut necesar ca-n prealabil operei sa fi fost adusa la cunostiinta publica. Acest dr. nu poate face obiectul vreunei renuntari sau instrainari si nici nu poate fi transmis prin mostenire. Daca dr. nu a fost exercitat de autor in timpul vieti sale se va stinge odata cu decesul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.