Drepturile cetatenilor europeni - aspecte generale

Trimis la data: 2013-08-07 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Popoarele Europei , au stabilit o uniune tot mai stransa intre ele si ca urmare au hotarat sa aiba un viitor pasnic bazat pe valori comune.
Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea Europeana se intemeiaza pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii.Uniunea se sprijina pe principiul statului de drept. Totodata Uniunea situeaza persoana in centrul actiunii sale instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, de securitate si de justitie. Tot ea contribuie la pastrarea si dezvoltarea acestor valori comune respectand diversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si a identitatii nationale a statelor membre si a organizatiilor puterilor publice la nivel national, regional si local.

"Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si a capitalurilor, precum si libertatea de stabilire.
In acest scop, este necesar ca evidentiindu-le printr-o carta sa fie intarita protectia drepturilor fundamentale in spiritul evolutiei societatii, al progresului social si a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice.

Respectiva Carta reafirma, prin respectarea competentelor si indatoririlor Uniunii, precum si a principiului subsidiaritatii, drepturile care rezulta in special din traditiile constitutionale si din obligatiile internationale comune statelor membre, din Conventia Europeana privind apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din cartele sociale adoptate de Uniune si de catre Consiliul Europei, precum si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In acest context, Carta va fi interpretata de catre instantele Uniunii si ale statelor membre luand in considerare in intregime explicatiile stabilite sub autoritatea presedintiei Conventiei care a elaborat Carta. Faptul de a beneficia de aceste drepturi implica responsabilitati si indatoriri atat fata de terti, precum si fata de comunitatea umana in general si fata de generatiile viitoare."1
In consecinta, Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile enuntate in continuare.Cetatenia a fost instituita prin dispozitiile Tratatului de la Maastrich,care a introdus in Tratatul CE partea a ΙΙ-a,intitulata ,,Cetatenia Uniunii",cuprinzand art.8(17)-8E(22).

Astfel,conform dispozitiilor art.8(17) par.1,se instituie o cetatenie a Uniunii.Este cetatean al Uniunii orice persoana avand nationalitatea unui stat membru."Cu toate acestea printr-o Declaratie anexata in anul 1992 Tratatului de la Maastricht,cu ocazia Conferintei Interguvernamentale,se reaminteste faptul ca,de fiecare data cand se face referire la cetatenii statelor membre,problema de a sti daca o persoana are cetatenia unui stat membru sau a altuia nu se va rezolva decat facandu-se referire la dreptul national al statului membru in cauza.

In Declaratie s-a subliniat faptul ca cetatenia Uniunii este un concept politic si juridic diferit de cel al cetateniei in sensul Constitutiei Danemarcei si a sistemului juridic danez si ca nici o dispozitie a Tratatului asupra Uniunii Europene nu implica angajamentul de a crea o cetatenie a Uniunii in sensul cetateniei unui stat membru.Tot atunci,s-a adaugat si faptul ca cetatenia Uniunii nu confera nici unui cetatean dintr-un alt stat membru dreptul de a obtine cetatenia daneza sau alte drepturi,obligatii ori avantaje proprii cetatenilor danezi in temeiul normelor constitutionale,juridice si administrative din aceasta tara".A�

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.