Drepturile cetatenilor europeni, aspecte generale

Trimis la data: 2012-03-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 207
Autor: SANDU DAN Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin instituirea a Tratatului de la Maastricht1 cetatenia europeana dobandeste un rol esential in dezvoltarea a procesului de integrare europeana.Dispozitiile comunitare stabileste ,cetatenia europeana ca obiectiv ce se constitue intr-o noua etapa a procesului de realizare U.E2.Popoarele Europei,au stabilit o uniune cat mai strinsa intre alesi au hotarit un viitor pasnic bazat pe valori comune.Constienta de patrimoniul material si spiritual si moral,U.E.se intemeiaza pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertati ,egalitati..U.E. se sprijina pe statul de drept,totodata situieaza persoana in centrul actiunii sale instituind cetatenia Uniunii si creind un spatiu de libertate,de securitate,si de justitie.

Respectarea vietii particulare si de familie :Viata particulara si de familie ai oricarei persoane,trebuie respectata,alaturi de respectarea,domiciliului si corespondentei particulare.Amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept nu este permisa decit in masura in care acest amestec este prevazuta de lege si daca constituie o masura necesara pentru securitatea nationala ,siguranta publica ,bunastarea economica a tarii,ordinii si prevenirea faptelor penale,protejarea sanatatii.

Protectia datelor cu caracter personal:Conform Cartei Drepturilor Fundamentale a U.E.orice persoana are dreptul la protectia a datelor cu caracter personal care o privesc.Aceste date trebuiesc tratate corect , in scopuri precise si doar pe baza consimtamintului persoanei in cauza.Dreptul la casatorie si dreptul de intemeiere a unei familie:Aceste drepturi sunt garantate in conformitate cu legile nationale care reglementeaza exercitarea acestor drepturi .

Incepand cu varsta stabilita prin lege,barbatul si femeia are dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie 8.conform legislatiei nattonale. Dreptul la libertatea de gandire,de constiinta si religioasa:Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire,de constiinta si religioasa,acest drept ofera cetateanului libertatea de a-si schimba religia sau convingerea , precum si aceea de a manifesta liber religia individual sau colectiv,in public sau in particular,prin intermediul culturii invatarii practicilor si indeplinirii riturilor.

Dreptul la libertatea de exprimare si de informare :Acest drept se refera la libertatea oricarei persoane de a-si exprima opinia , de a primi sau transmite informatii sau idei,fara restrictii din partea autoritatilor.Conform CEDO ,orice persoana are dreptul la exprimare,acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de comunica informatii sau idei fara amestecul autoritatilor publice fara a tine seama de frontiere.Costitutia prevede ca statele nu sunt impedicate sa se supuna societatile de radiodifuzare ,cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.