Drepturile conexe

Trimis la data: 2007-02-26 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1054
Autor: Aura Cantemir Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drepturile conexe
Relaţiile din domeniul drepturilor conexe,pe plan internaţional,este reglementat de convenţia internaţională,pentru protecţia interpreţilor,a producătorilor de fonograme şi organizaţiilor de difuzare,încheiată la Roma în 26 octombrie 1961.Specificul drepturilor conexe este dependenţa lor de drepturile titularilor dreptului de utor.
Drepturile conexe

Drepturile conexe
Subiectul drepturilor conexe este în drept de a folosi semnul drepturilor conexe ce conţine trei elemente:

a).litera latină P întrun cerc
b).numele titularului drepturilor conexe
c).anul primei publicări a fonogramei.

De menţionat faptul că drepturile interpretului sunt protejate în conformitate cu Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe dacă:

a).interpretul este cetăţian a RM;
b).interpretarea a avut loc pentru prima dată pe teritoriu RM;
c).interpretarea este înregistrată pe fonogramă;

drepturile producătorului de fonograme vor fi protejate dacă producătorul de fonograme este cetăţean al RM sau persoana juridică are sediul permanent pe teritoriul RM.Altă cerinţă înaintată faţă de fonogramă pentru a fi protejată este publicată ei pentru prima dată în RM sau publicarea ei în RM întermen de 30 de zile din momentul apariţiei ei în alt stat.

2.Protecţia juridică a drepturilor conexe.
Drepturile conexe
Conform art.3 al Convenţiei de la Roma privind protecţia interpreţilor,producătorilor de fonograme şi a organizaţiilor de difuziune,interpreţi sunt consideraţi actorii,cîntăreţii,instrumentiştii,dansatorii şi alte persoane care joacă roluri,cîntă,recită sau interpretează întrun alt mod opere literare sau artistice.
Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe în art.3 defineşte:interpret este actorul,dirijorul,vocalistul instrumentistul,dansatorul sau o altă persoană care joacă roluri,cîntă,recită sau interpretează în alt mod opere literare,de artă,de circ sau de păpuşi.

Interpretare publică-reprezentarea operelor,interpretărilor, fonogramelor, emisiunilor organizaţiilor de difuziune prin recitare,joc,cîntec sau întrun alt mod atît în interpretare vie,cît şi cu ajutorul diverselor dispozitive şi procedee,astfel în cît ele să poată fi recepţionate de persoane ce nu fac parte din cercul obişnuit de persoane al familiei sau al apropiaţilor familiei.

Interpretul este lipsit de dreptul la paternitate ceea ce nu este corect,deoarece interpretul este lipsit de un drept foarte important şi anume dreptul de a se considera autor al interpretării sale.Interpretul nu posedă nici un drept de a da publicaţiei interpretarea şi de dreptul de aşi retrage interpretarea.Considerăm că dreptul de a da publicităţii interpretarea coincide cu dreptul la valorificarea interpretării,iar dreptul de a retrage interpretarea nu este posibil,deoarece actul de interpretare deja săvîrşit nu mai poate fi retras.

Drepturile morale nu pot face obiectul unei înstrăinări,deoarece ele sunt inseparabile de personalitatea autorului şi după moartea lui sunt transmise prin moştenire pe o durată nelimitată.

Drepturile exclusive de valorificare a interpretărilor în urma unei îndatoriri de serviciu vor aparţine organizaţiei ce a stabilit relaţii de muncă cu interpretul,dacă contractul nu stipulează alte clauze.Organizaţia va deţine dreptul la valorificarea drepturilor patrimoniale pe un termen de 3 ani,dacă în contract nu va fi stipulat un alt termen.

Drepturile conexe
Drepturile interpretului sunt protejate pe un termen de 50 de ani de la data primei interpretări.Drepturile interpretului la nume şi la reputaţie sunt ocrotite nelimitat.

3.Protecţia juridică a fonogramelor şi emisiunilor.

Art.3 al convenţieide la Roma privind drepturile interpreţilor,producătorilor de fonograme şi a organizaţiilor de difuziune,defineşte fonograma drept o exprimare exclusiv sonoră a sunetelor unei interpretări sau a altor sunete.

Producător de fonogramă este persoana fizică sau juridică din intenţia căreea se imprimă pentru prima dată sunetele unei interpretări sau alte sunete.
Luînd în considerare faptul că producerea unei fonograme este doar un lucru mecanic,lipsit de activitate intelectuală,producătorul de fonograme este lipsit de drepturi personale(morale).

Drepturile conexe
Am considera însă că dreptul la indicarea pe ambalaj a denumirii organizaţiei ce a produs fonograma reprezintă un drept moral.
Cumpărătorului fonogramei îi este cedat dreptul asupra suportului material şi nu drepturile patrimoniale asupra fonogramei,la rîndul său cumpărătorul este în drept să administreze suportul material cum doreşte.Este lipsit însă de dreptul de defuzare a exemplarelor fonogramei prin darea lor în chirie.

Acest drept aparţine în exclusivitate producătorilor de fonograme.Drepturile producătorului de fonogramă pot fi transmise prin contract de cesiune exclusivă sau meexclusivă,care va fi încheiat în formă scrisă cu respectarea tuturor drepturilor producătorilor de fonograme.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.